A népszavazásra hivatkozva jutott be két személy egy idős férfi lakásába, akinek felajánlották, hogy eltartási szerződést kötnek vele, majd ellopták 1 millió forintját és aranyékszereit. Másnap visszatértek és újabb 2,6 millióját lopták el. A bíróság – nem jogerősen – 30 napra letartóztatta őket.

MH

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta K. E. és F. J. L-né előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy hétfőn délután fél 1 körül becsöngettek az idős korú sértett szegedi lakásába azzal az ürüggyel, hogy a közeli választás miatt jöttek. A bácsi beengedte őket a lakásba. A gyanúsítottak életviteléről, vagyoni viszonyairól faggatták, bizalmába férkőztek, majd felajánlották neki, hogy tartási szerződést kötnek vele. A beszélgetés során – kihasználva a bácsi figyelmetlenségét -, eltulajdonították az idős férfi közel egymillió forintját, két aranynyakláncát és más aranyékszereit mielőtt a lakásból eltávoztak.

A gyanúsítottak másnap ismét visszamentek a sértetthez és közölték vele, hogy a szőregi ingatlana körül gyanús személyeket láttak és felajánlották neki, hogy autóval kiviszik, hogy körülnézzen. A sértett elfogadva a felajánlást, kiment gyanúsítottakkal, ott magához vette a házban elrejtett 2,6 millió forintját és mivel nem volt nála táska, megőrzésre odaadta a pénzt a gyanúsítottaknak, amíg visszaérnek Szegedre. Miután megérkeztek, a gyanúsítottak a sértettel beszélgetve, a figyelmét elterelték és a készpénzt eltulajdonítva a lakásból távoztak.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés súlyosságára tekintettel is feltételezhető, hogy a szerdán a rendőség által őrizetbe vett gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, illetve vallomásaik egyeztetésével, valamint tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével a bizonyítási eljárás megnehezítésére vagy meghiúsítására törekednének. K. E. esetében a bűnismétlés veszélyét is megállapították, ugyanis az alapos gyanú szerint a fenti bűncselekményeket feltételes szabadságra bocsátás, valamint végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt valósította meg.

A Szegedi Járásbíróság ezért 30 napra elrendelte két gyanúsított előzetes letartóztatását, társtettességben elkövetett kifosztás bűntettének és más bűncselekménynek megalapozott gyanúja miatt. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem jogerősek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest