Makó

A makóiak szavazata nélkül nincs nemzeti egység

– Mindenki a saját életéről dönt a vasárnapi népszavazáson, melyen fontosabbnak tartom a részvételt, mint a döntést – fogalmazott csütörtök késő délutáni makói fórumán Lázár János, a térség országgyűlési képviselője.

Korom András – Makó

A Lonovics sugárút és a Hold utca kereszteződénél rendezett fórumon mintegy 60 érdeklődő előtt először Farkas Éva Erzsébet polgármester szólt a népszavazásról, s annak kudarca esetén a kényszerbetelepítésnek a makóiak életére és a városi költségvetésre gyakorolt negatív hatásáról.

Pártok feletti, nemzeti ügynek nevezte a népszavazás Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője, aki meg is köszönte az aktivisták és a térség polgármesterei eddig, mozgósító munkáját.

Elmondta, hogy a nemzeti összefogás érdekében fontosabbnak tartja a népszavazáson való részvételt annak döntésénél. Felhívta arra a figyelmet, hogy akik háború elől menekülnek, azokat valóban segíteni kell, de a szegénység elől menekülnek Afrikából vagy a Közel-Keletről, azokat csak gazdasági menekültnek kell tekinteni. És a migránsok 90 százaléka az utóbbiak közül kerül ki.

navigate_before
navigate_next

– Az ország függetlensége a tét, azaz az, hogy mi határozzuk-e meg, kiket fogadunk be, vagy Brüsszel. Ráadásul olyanok jönnének ide hozzánk, akik a saját és nem a mi törvényeink szerint akarnak éli – utalt a muszlim tömegekre. – Makó lélekszáma 20 év alatt 5000-rel csökkent. Tényleg az a megoldás, ha menekülteket telepítünk be ide? – tette fel a kérdést, majd válaszolt is rá: a kormány álláspontja, hogy az országnak az itt élőket kell segítenie.

Lázár János hangsúlyozta: Brüsszel az illegális bevándorlást akarja legálissá tenni, Magyarország pedig meg akarja ezt akadályozni. Ez két egymásnak ellentmondó álláspont. Azért kell a népszavazás, hogy a kormány azt mondhassa Brüsszelben, hogy a magyar nép nem akar kényszerbetelepítést.

– Mindenki menjen el szavazni, győzze meg ennek érdekében a szomszédját is, s aki elmegy, voksoljon nemmel! A betelepítésekkel nem lesz jobb, sőt rosszabb lesz az országnak – mondta. – Hosszú évtizedekre eldől a jövőnk. Szükség van a makóiak szavazatára a nemzeti egységhez! – tette hozzá.

Lázár János szerint ha népszavazás nem hozza meg ezt az egységet, azaz nem utasítja el a kényszerbetelepítést, a kormány arra kényszerül majd, hogy megvizsgálja, mely településeken tiltakoztak kevésbé a népszavazáson, s inkább oda telepítik majd be a migránsokat, mint ahol nem tiltakoztak ellenük.