Belföld

Lázár: Brüsszel kiterítette a lapjait

Magyarország nem megszervezni, hanem megállítani szeretné a migrációt – jelentette ki Lázár János, a mai kormányinfón. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH összeállítás

– 30 alkalommal találkoztam a választókkal, és az a benyomásom alakult ki, hogy a választók nem tekintik pártügynek a vasárnapi népszavazást. Olyanokkal is találkoztam, akik soha nem szavaznának rám, de el fognak menni a referendumra – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a kormány tagjai nevében elítélte a Teréz körúti robbantást. A népszavazási kampányban kiderült, hogy a teljes közvélemény a rendőrök mellett van, ami egy nagyon fontos dolog. Ma a rendőrök tudhatják, hogy az ország velük van – tette hozzá.

– A héten Brüsszel is kiterítette a lapjait, hiszen az Európai Bizottság elnöke nyilvánosan megerősítette, hogy kitartanak a javaslataik, azaz a kényszer betelepítés mellett – tette hozzá. Lázár János hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek brüsszeli eseményei megerősítették, hogy az EB az illegális migrációból legális migrációt akar. Magyarország nem megszervezni, hanem megállítani szeretné a migrációt. A közép-európai országok álláspontja, hogy elképzelhetetlen a betelepítés. A választók nem Európa, hanem Brüsszel-ellenesek. Nem kérnek a diktátumokból. Ha nem lesz nemzeti összefogás ebben a kérdésben, akkor jelentősen gyengülhet a kormány álláspontja Brüsszelben – mondta Lázár János.

A miniszter hozzátette: súlyos következményei lesznek a betelepítésnek. 30 év után öt százalék alá csökkent a munkanélküliség, s ez a legfontosabb gazdasági eredmény. Jelenleg 4,4 millió ember dolgozik most, míg 2010-ben csak 3,7 millió tette ugyanezt. Ezek az eredmények törékenyek, mert ha Magyarországnak meg kell hajolni a brüsszeli akarat előtt, annak szociális következményei lesznek. A betelepítettekről gondoskodni kell, de a lehetőségeink végesek. – Ha újabb tíz-és százezerekről kell gondoskodni, annak következményei lesznek. 148 ezer olyan bevándorló van, aki Magyarországon regisztrált, és őket vissza akarják küldeni hozzánk – mondta, de a kormány egy embert sem akar átvenni.

Egyelőre nincs arról információja a magyar kormánynak, hogy Ausztria milyen kerítés építését tervezi a magyar határra, a magyar-román határra pedig csak akkor épül kerítés, ha a jelenlegi érkező napi néhány migráns száma megsokszorozódik. Lázár János elmondta, hogy a mostani határzár megfelelő garancia a teljes átvilágításra, így nem jut be olyan ember, aki veszélyt jelentene. – Ma erősebbek a garanciák arra, hogy terroristák ne jussanak be, ahogy történt egy évvel ezelőtt – mondta.

A kkv szektorban ma évente másfél hónapot kell az adóbevallással és az adóeljárásokkal foglalkozni. Ez csökkenti az ország versenyképességét. Van tanulni valónk – például a lengyelektől – hogy csökkentsük a központi bürokráciát és egyszerűsítsük az adóeljárásokat. Az mindenképp növelheti az ország versenyképességét – mondta már egy más témában.