Makó Színes

Olasz diák tanul a JAG-ban

Az AFS programnak köszönhetően egy évig lesz a József Attila Gimnázium tanulója az olasz Miriam Stano. Kedd délelőtt ő, illetve columbiai, paraguayi és thaiföldi cserediákok meséltek a magyarországi tapasztalataikról, tanulmányaikról.

Gajáta Fanni – Makó

A makói József Attila Gimnáziumban már hagyománynak számít, hogy külföldi cserediák tanul az intézményben. Idén a 17 éves Miram Stano érkezett a Maros-menti gimnáziumba, aki Móricz Adriennél lakik.

dsc_3132

– Annak idején azért választottam a JAG-ot, mivel szerettem volna továbbfejleszteni az angol nyelvtudásom és itt lehetőségem van rá – árulta el a 10. osztályos lány. Adriennek nem ismeretlen a cserediák program, ugyanis két évvel ezelőtt egy thai tanulóval gyakorolhatta az angol nyelvet. – Akkor barátnőimnél olaszok voltak és úgy láttam,  ők olyan felpezsdültek és nyitottak. Ezért is szerettem volna megismerni egy olasz lányt. Nagyon örülök, hogy őt fogadtuk be.

dsc_3157

Adrienntől megtudtuk, hogy Miriam már egy hónapja tartózkodik Magyarországon. Az olasz lány Bolognában él, gimnáziumban jár, van egy bátyja és a szüleik mérnökök. Miriam már kiskora óta szeretni megismerni Budapestet, illetve a magyar nyelvet is el szeretné sajátítani.

Miriam már be tud magyarul mutatkozni.
Miriam már magyarul tud  bemutatkozni.

– Egy hónapja van itt és folyamatosan angolul beszélgetünk, így már ezzel is jobban fejlődött az angolom. Olasz szavakat már tanulunk, de szeretnék megtanulni ezen a nyelven és Olaszországba is eljutni.

Huszár Szabolcs igazgatóhelyettes elmondta, Miriam egy éven át lesz a gimnázium diákja, ahol órákra jár és tanulni is fog. Ez idő alatt Szegeden fog magyarul tanulni.

dsc_3159

– A cél az, hogy megismerje a magyar kultúrát és szokásokat. Az egyik 10. osztályos diákunknál él és a családdal közösen programokon vesznek részt – tette hozzá az igazgatóhelyettes.