Makó Színes

Kiállítással nyílt a Román Kulturális Nap

A román nyelvi táborban készült tárgyakat és a tornyai Pro Pir Kult Egyesület különleges darabjait tekinthetik meg az érdeklődők a Hagymaház Galériában. A rendezvénysorozat keretén belül utazni is fognak és gasztroversenyt is terveztek a szervezők.

Gajáta Fanni – Makó

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatának köszönhetően kiállítást, előadásokat és anyaországi kirándulást is szervezett a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Kulturális Napokra. A Hagymaház Galériájában található kiállításon nem csak a gyerekek által készített darabokat állították ki, hanem a tornyai Pro Pir Kult Egyesület tárgyait is.

Galéria a készülődésről és a kiállításról:

navigate_before
navigate_next

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek Makón ezen az ünnepen. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk Tornyán, hogy multikulturális közösségben nőhettünk fel, így gyerekként ugyanúgy átéltük a magyar, a román és szerb hagyományokat is – fogalmazott Tóth Piroska, a tornyai Pro Pir Kult Egyesület elnöke. Mint elmondta, a makói román nemzetiségi önkormányzattal Simonfi Iolantán keresztül léptek kapcsolatba és nyáron a táborral a gyerekek is elmehettek Tornyára, ahol egy parasztolimpiát élhettek át.

dsc_3192

– Mi főként az egyszerű paraszti életét mutatjuk be. Elhoztunk egy több száz éves alsó szoknyát, amit az asszonyok nagy szeretettel szőttek és varrtak ki. Terítőket is hoztunk, amiken lehet látni, hogy nincs tiszta helyi motívum, illetve másféle kultúra is ihlette – magyarázta a tordai egyesület elnöke.

dsc_3174

A helyi nemzetiségi önkormányzatnak a kulturális napok nagyon fontosak, ugyanis így a gasztronómiát, a kultúrát ismertetni kell. A többnapos rendezvényen nem csak kiállítás és előadások lesznek, hanem utazás is: Aradra, Nagyváradra, Kolozsvárra, Tordára és Gyulafehérvárra is ellátogatnak a 2 napos kirándulás során.

– A vasárnapi napot a Zöld-házban zárjuk, ahol lesznek programok és gasztroverseny is. Vendégeket várunk Romániából és természetesen Magyarországról is – árulta el Birta Júlia Mihaéla, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.