Makó

Két férfi egy téma – Vágó István és Bayer Zsolt a népszavazásról

A DK elnökségi tagja a népszavazás szükségtelenségéről, míg Bayer Zsolt a részvétel és nemmel való szavazás mellett érvelt. Két különböző helyen és két különböző időpontban.

Korom András – Makó

Vágó István, a Demokratikus koalíció elnökségi tagja volt a DK vendége a Kelemen Ház különtermében. Az egykori tévés személyiség mintegy 50 érdeklődő előtt beszélt a népszavazásról. Mint az portálunknak a fórum előtt elmondta: mindig érdekelte a politika, a közéleti események, de amíg televíziós volt nem vették tőle jó néven a főnökök. Amikor 2010-ben eltávolította őt a TV2, úgy ítélte meg szabad a pálya, irány a közélet. Hozzátette, alapvetően liberális szemléletű, és bár a liberálisok ma nem annyira ütőképesek, mint néhány esztendővel ezelőtt voltak, de létezett a Demokratikus Koalíció, mely a liberálisokat, a mérsékelt jobboldaliakat és a baloldali érzelműeket gyűjtötte össze. Ma azt tartják fontosnak, hogy a demokrácia maradéktalanul helyreálljon Magyarországon.

dsc_0389

Vágó István Mucsi Tamás választókerületi elnökkel és Török Miklós alelnökkel.

– A DK álláspontja a népszavazással kapcsolatban az, hogy nem szabad rá elmenni, mert a kérdés minden elemében hazug. Nem azt kérdezik, ami a helyzet, nincsen kötelező kvóta, nincsen illegális betelepítés, akik idejönnek nem illegálisan jönnének és nem betelepítettek. Azt kérik tőlünk, de csak javaslat és nem döntés szintjén, hogy mi bíráljuk el azoknak a menedékkérelmét, akik Görögországban vagy Olaszországban rekedtek. Tehát szó sincs arról, amiről a népszavazás kérdésében szó van, tehát rossz kérdésre nem érdemes rossz választ adni, mert erre csak azt lehet – fejtette ki. Hozzátette, annál is inkább érdemes kihagyni, mert 2008 óta nem volt népszavazás, sőt hosszú évek óta először kérdeznek meg bennünket bármiről. – Nem kérdeztek meg bennünket, hogy legyen-e nálunk olimpia, akarjuk-e Paks II-t, nem kérdeztek meg arról, hogy egyetértünk-e az új alkotmánnyal, azaz az Alaptörvénnyel. Hát akkor miért arról teszik, amely kérdés önmagában is hamis – sorolta.

dsc_0387

A DK fórum résztvevői.

Vágó István elmondta, a DK szerint az esetleges betelepítésre nincs magyar, csak európai válasz van. Ez utóbbi nem nagyon lehet más, minthogy azok, akik érdemesek arra, hogy megkapják a menekültstátuszt, ideiglenesen, vagy véglegesen megkapják ezt valahol Európában. – Tudomásul vesszük, hogy ez a kérdés nagyon bonyolult, hiszen Németországban például bevált a törökök, jugoszlávok integrációja a korábbi évtizedekben. Franciaországban kevésbé vált be, Angliában jobban. Az azonban elképzelhetetlen, hogy Magyarország önállóan kezelje ezt a problémát. Szlovákia azonban már lépett, fogad be szíreket. Azaz úgy tűnik, hogy a Visegrádi 4-ek egységes álláspontja sem egységes – tette hozzá. Azt azonban nem merte megtippelni, hány migránst lenne Magyarország befogadni.

Homlokegyenest az ellenkezőjéről beszélt egy órával később Bayer Zsolt, író, publicista, a Makói Polgári Szalon rendezvényén, Halmágyi Pál vendégeként. A Korona szálló nagytermében mintegy 230 érdeklődő előtt elmondta, aki nem megy el vasárnap népszavazni, , az ne kezdjen el siránkozni – ha végül ránk kényszerítik a betelepítést – hanem fogadjon be annyi migránst, amennyit csak tud.

dsc_0402

Halmágyi Pál és Bayer Zsolt, a Makói Polgári Szalon rendezvényén.

Bayer Zsolt azt mondta, elég csak szétnézni Bécsben, Münchenben vagy Párizsban, hogy meglássuk, vége annak a békebeli Európának, amelyre 25 éve rácsodálkoztunk. A régi Európa ma már csak Pozsonyban, Krakkóban, Budapesten vagy éppen Makón lelhető föl. Idézte az ENSZ demográfiai előrejelzését, miszerint 50 év múlva megduplázódik a Föld ma 7,5 milliárdos lakossága, s a kontinensek közül Afrikáé  megduplázódik, Ázsiáé és Dél-Amerikáé kevésbé növekszik, Észak-Amerikáé és Ausztráliáé szinten marad, csak Európáé csökken. Ahol pedig nő a népesség, ott a földterület nem tudja már eltartani az embereket ezért indultak útnak. Elmondta, akik tavaly tavasszal útnak indultak Európa felé, azok nem a harcok elől menekülnek, hiszen például Szíriában 6 éve dúl a háború, Irakban meg 26 éve.

Hogy lehetséges-e visszafordítani a menekülteket, vagy ki kell menni a Földközi-tenger partjára, s addig húzni a ravaszt, míg el nem fogy a töltényünk? –  tette fel a kérdést, majd kicsit később válaszolt is rá: az kellene tenni, amit az ausztrálok: a parti őrség elfogja a menekülteket, majd élelemmel és üzemanyaggal ellátva visszafordítja azokat. Ha az olasz haditengerészet nem kimentené a partja Lampedusánál a hajókon érkező menekülteket, hanem visszaküldné azokat Líbiába, fél év múlva már senki sem indulna útnak onnét.

– Hagyjuk az elmebeteg emberjogi dumát, az európai politikusoknak kizárólag a gazdaság és a pénz a fontos. Azt akarják elhitetni, hogy ha nem engednek be menekülteket, akkor nem lesz, aki eltartsa majd a nyugdíjasokat. Csakhogy 1 millió németországi bevándorló közül összesen 54-en akartak dolgozni. Ugyanakkor Spanyolországban minden második fiatalnak nincs munkája, ezért Dél-Amerikába mennek, a brit fiatalok a munkanélküliség elől Amerikába. De a kontinensen belül is nagy a népvándorlás, 4 millió lengyel, 3 millió román és 250-300 ezer magyar dolgozik külföldön, mert otthon nem tud elhelyezkedni – sorolta. Elmondta: migráns ügyben a liberális Európa ma “nyálcsorgató elmebeteg” módjára viselkedik, de vannak már a javulást mutató biztató jelek.

dsc_0391

A Polgári Szalon közönsége.

Közölte, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben van kötelező betelepítési kvóta. Bár a miniszterelnökök által működtetett Európai Tanács az önkéntes befogadásról hozott határozatot, melyet Orbán Viktor is aláírt, az ennél csekélyebb súlyú Európai Bizottság a kötelező befogadásról fogadott el ilyet.

Ha a népszavazás eredményes lesz, a magyar miniszterelnök elmondhatja Brüsszelben, hogy mi a népakarat, s mely ellenében semmit sem tehet – tette hozzá, s mindenkit arra kért, hogy vasárnap szánjon rá tíz percet, menjen el és válassza a nemet a szavazólapon.