Kék hírek Makó Ország-világ Térség

Előzetesben a makói embercsempész

A Szegedi Járásbíróság tegnap nem jogerősen 30 napra elrendelte annak a makói férfinak az előzetes letartóztatását, akit társtettességben elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe a rendőrség.

A Makói Járási Ügyészség azért indítványozta T. A. M. A. előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a társával való előzetes megállapodást követően szeptember hó 24-én hajnali 2 óra körül az általa vezetett személygépkocsival felvett a nagylaki határátkelőhely közelében a társa által a magyar-román zöldhatáron átkísért 5 egyiptomi állampolgárságú személyt, hogy őket Nyugat-Európába szállítsa. A gyanúsított a migránsokkal együtt elindult az M43-as autópályán Magyarország belseje felé, azonban 2 óra 20 perckor a rendőrség ellenőrzés alá vonta a személygépkocsit, amelyben utazó migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A gyanúsított társával szándékosan nyújtott segítséget a migránsoknak az országhatár illegális átlépéséhez.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú (azaz kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt megvalósítani látszó, Magyarországon lakóhellyel és megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező gyanúsított esetében megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, továbbá esetében a bizonyítási eljárás megnehezítésének vagy meghiúsításának a veszélye is fennáll, ezért előzetes letartóztatásának elrendelése mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem emelkedett jogerőre.