Makó Térség

Lázár János: a betelepítés maga a probléma

– Ahol sokan mennek el szavazni és ahol sokan tiltakoznak, oda a kormány nem telepít senkit. Ahol kevesen mennek és igennel szavaznak ott pedig megfontolja ezt – jelentette ki, a legrosszabb helyzetet említv óföldeáki népszavazási utcafórumán Lázár János, a térség országgyűlési képviselője.

Korom András – Makó Járás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délután Óföldeákon, Kiszomboron és a makói Návay téri víztorony tövében rendezett utcafórumain folytatta a múlt héten megkezdett népszavazási kampánykörútját.

Elmondta, két dologra akarja felhívni a figyelmet: arra, mindenki menjen el voksolni, s arra is, hogy nemmel szavazzon. Közölte, hogy a kormány akkor tud határozott és hangsúlyos nemet mondani Brüsszelben a kötelező betelepítésre, ha maga mögött tudja a magyarok támogatását.

navigate_before
navigate_next

Az óföldeáki fórum.

– Teljesen mindegy, hogy ki melyik párttal szimpatizál vagy szavazott, ha most nem teszi, mások döntenek majd helyette – mondta. – Sokan úgy gondolják, hogy Magyarország és Európa népességcsökkenésére gyógyír, ha a Közel-Keletről vagy Afrikából telepítenek be embereket. Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy megváltoznak az etnikai viszonyok. Németországban a 20 év alatti fiatalok több mint 50 százaléka nem német – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, összesen 148 ezer embert kellene visszafogadni Nyugat-Európából, őket ugyanis Magyarországon regisztrálták. Ennyi embernek kellene lakást, munkát és szociális segélyt adni, s ez meghaladja a magyar gazdaság erejét, azaz vagy a segélyeket kellene csökkenteni vagy a helyi adókat felemelni.

navigate_before
navigate_next

A kiszombori fórum.

Lázár János felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem lesz elsöprő erejű a népszavazás, a kormány nem tudja majd megakadályozni a betelepítést. – A betelepítés nem megoldás a problémára, hanem maga a probléma! – hangsúlyozta, majd emlékeztetett arra, hogy a határ menti településeken Trianon, majd az 1947-es párizsi békeszerződést követően is magyarok laktak, majd a ’60-as években annyi románt költöztettek azokba, hogy mára a települések, Nagylak, Csanád elrománosodtak.

A térség országgyűlési képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy „a bevándorlók úgy szeretnének élni, ahogy nekik jó, s a mi világunkat is olyanná akarják alakítani.

Makón hangsúlyozta, bár Buzás Péter polgármestersége idején 5000-rel csökkent a helyiek lélekszáma, ennek ellensúlyozására nem a betelepítés, hanem azon fiatal családok támogatása a megoldás, akik szeretnének dolgozni és gyermekeket nevelni.

navigate_before
navigate_next

A makói Návay téri fórum.

Farkas Éva Erzsébet  fórum elején elmondta egy migráns eltartása a városnak évente 435 ezer forintjába kerülne, s ez 3-500 fő betelepítésével évi 150-200 millióval terhelné Makó költségvetését.