Makó

90 millió forint kell a Kálvin téri rendelő felújításához

Toldi János képviselő fórumán szó esett a Kálvin téri körzeti rendelőről, a Maros-parti világításról és még egy pellett üzem kellemetlenségéről is. 

Gajáta Fanni – Makó

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Toldi János képviselő lakossági fórumot tartott hétfő délután. A polgármester ismertette a lakossággal a fejlesztéseket és a beruházásokat. Emellett elmondta, idén a gyermekeseket szerették volna támogatni, ezért is lehetett megigényelni a bárányhimlő elleni oltóanyag beadatását, illetve az iskolakezdéskor olyan utalványt kaptak a családok, amelyet tanszervásárláshoz használhattak fel.

dsc_3087

Toldi Jánostól megtudhatták a körzetében élők, hogy közel 12 millió forintot költöttek a városrészre. Ebből járdák javítása és pótlása, csatornahálózatok karbantartása, önkormányzati intézmények javítása valósulhatott meg.

Elsőként Jenei Sándor, a Maros-parti Baráti Kör vezetője szólalt fel. Elmondta, már korábban is jelezte, hogy a Maros-partra vezető út világítása ritkán működik, idén pedig már szinte alig égtek a lámpák. Ezt veszélyesnek titulálta, ugyanis sokan jártak le az üdülőjükbe, illetve a fiatalok is előszeretettel választották a Maros-partot szórakozásukhoz. Emellett a szemétszállításra is panaszkodott. Véleménye szerint kevés a konténer, emiatt a hulladékot mellé pakolják, azonban azokat már nem szállítják el.

dsc_3099

Nagy Nándor, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető válasza: a világítást pályázat útján lehetne korszerűsíteni, de a jelenlegit ellenőrzik és javítják. A konténereket a városgazdálkodás helyezte ki. Tudják, hogy kevés a hulladéklerakók száma. Jenei Sándor a polgármestert és az ügyvezetőt is meghívta a Maros-parti Baráti Kör következő közgyűlésére.

Kisjakab Istvánné több panasszal is érkezett. Az egyik legégetőbb probléma a hajléktalanok, akik a Bajcsy lakótelepi játszótéren vannak. Többször szólt már nekik, hogy ne legyenek ott, de visszatérnek. A képviselőnek elmondta, frissíteni kéne a játszótér szabályzatát: például ne lehessen dohányozni.

dsc_3103

Vékony Istvánné szeretné, ha a Liget utcában a házuk előtt is lenne járda, hiszen 25 éve várnak rá. Emellett elmondta, örülne ha árkot is kapna, ugyanis a töltésről az udvarába folyik be a víz.

Egy idős asszony azért fordult a polgármesterhez, hogy megtudja, miért is kell fizetni a szemétszállításért, pedig már betöltötte a 70. életévét is. Szabó Sándor a jegyzői iroda vezetője elmondta, mindenképpen forduljon a hatósági hivatalhoz, ugyanis valami probléma lehet: ingyenesnek kell lennie a szemétszállításnak.

dsc_3122

A Hold utcában élők a forgalmi rend változásáról érdeklődtek. Válaszban azt kapták, hogy a jelenlegi táblák, amelyeket kihelyeztek, azok maradnak. Várhatóan padka- és útszélesítés lesz. Egy Huszár utcában élő hölgy elmondta, ott is vannak patkányok és szeretnék, ha irtanák őket. Emellett kéri, hogy a házuk előtt található árkot fedjék be, ugyanis a fiatalok a játszótéren szórakoznak, majd a szemetet oda dobálják. Akár a költségekbe is beszáll.

dsc_3128

A Bárányos soron lévő pellett üzem nagy port kavart: a lakók szerint elviselhetetlen. Azonnali ügyintézést kérnek, illetve hogy az ellenőrzések ne legyenek bejelentettek, ugyanis az üzem machinál olyankor a termeléssel és kevesebb a por. Szabó Sándor elmondta, a Zöldhatóság már vizsgálódik, de összetettebb az ügy.

Dr. Lóczi Rozália gyermekorvos a körzeti rendelő felújításáról érdeklődött. A polgármesteri beszámolóban Farkas Éva Erzsébet elmondta, már a szakhatóság is kimondta: kötelező a felújítás. Ha nem lesz pályázat, akkor önerőből kell megvalósítani, amelyhez 90 millió forint kell.