Színes Térség

Pipacsokkal nyílt a palotai Kulturális kavalkád

A csanádpalotai Kulturális Kavalkád péntek este a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes, Katonák című műsorával kezdődött, szombaton a III. Nemzetközi Néptáncfesztivállal folytatódott.

Forró Flóra-Csanádpalota

A határon átnyúló Nemzetközi Néptánctalálkozót immáron harmadik alkalommal rendezte meg a helyi önkormányzat és a Kelemen László Művelődési Ház. Az apropója az, hogy László Csabához, a székelykeresztúriak vezetőjéhez több éves barátság fűz és valamikor 6-7 évvel ezelőtt megígértem nekik ha mód és lehetőség adódik akkor egyszer elhívom őket. Most teremtődött meg ez a mód és lehetőség, és nagy öröm számunkra, hogy ilyen neves együttes látogat Csanádpalotára. Remélhetőleg ezt a meghívást még egy másik is követi és egyszer a palotai táncosok is felléphetnek Székelykeresztúron, evvel is szélesítve és ápolva a kapcsolatokat. Szombaton hét csoport lép föl, jönnek – többek között – Kisjenőről, Pécskáról, Szegedről csoportok. Az a legjobb ebben a találkozóban, hogy a szereplők kíváncsiak egymásra, és megnézik egymás előadásait. Barátságok szövődnek egy ilyen alkalommal, és a rendezvény Táncházzal zárul – Ádók István, a Kelemen László Művelődési Ház igazgatója.

– Jövőre lesz 30 éves a Pipacsok. A kezdeti időszak az egykori ipari líceumhoz kötött minket,ott voltam tanár, és ott az igazgatókkal alakult meg a táncegyüttes. Hamar kapott nevet is, az első műsorunknak is az volt a neve, hogy Pipacsok. Külön egyesületet alapítottunk 1992-ben, és azóta önálló művelődési egyesületként működik Székelykeresztúron. Az egyesületből sok hivatásos táncos került ki, tánctanárok lettek, például a Háromszék együttes tagjai valamikor Pipacsosok voltak – mondta László Csaba.

navigate_before
navigate_next

A képből galéria nyílik.

A Pipacsok néptáncegyüttes vezetője hozzátette: Az évek során több önálló műsort vittek színpadra, többnyire apróbb, kisebb témát dolgoztak fel. Régi műsorunk a Katonák, amit az első világháború kitörésének évfordulójára újítottak fel 2014-ben. A darab a katonaság értelmetlenségét próbálja ábrázolni, illetve az értelmét is, hogy érdemes meghalni, vagy nem érdemes meghalni eszmékért, legyenek azok jó vagy rosszak.

– Több műsorunk is készült melyekkel jártuk az országot és eljutottunk külföldre is – tette hozzá László Csaba. – Csanádpalotán most járunk először, de a településsel jó kapcsolataink vannak azáltal, hogy az itteni színjátszó csoport igen gyakran fellép nálunk.

– Kisebb koromban táncoltam egy másik csapatban, de az nem tetszett, de amikor ötödikes voltam olvastam egy hirdetést, miszerint Székelykeresztúron szeretnének indítani egy csoportot. Jelentkeztem sok ismerősömmel közösen, így összejött az együttes – árulta el Tamási Sándor, aki három éve táncol Pipacsoknál.:.A Kispipacsokkal 8-10 koreográfiát tanultunk meg, a Pipacsokkal két műsorunk van. Hobbiként táncolok munka mellett. A nyári szünetben nincsenek próbák, iskolaidőben heti kétszer, nagyobb fellépések előtt heti négyszer- ötször is próbálunk másfél-két órán át.

– Egyetemi tanulmányaim előtt állok, idén fejeztem be a 12 osztályt. Más városba fogok költözni, de nagyon szeretném folytatni a táncot – árulta el Gáspár Beáta, aki óvodás kora óta táncol, de ebben a csoportban öt-hat éve lép színpadra. Amikor gyerek voltam, a szüleim észrevették, ha szól a zene, nem tudok nyugton maradni. Nem tudnám elképzelni az életemet tánc és zene nélkül.