Galéria Színes Térség

Legeket köszöntöttek Magyarcsanádon

Második alkalommal rendezték meg a Szent Gellért Napot Magyarcsanádon. A zenés ébresztést kiállítás megnyitók követték, majd ünnepi testületi ülés keretén belül díjazták a falu legjeit, többek között a legifjabb lakót, illetve a legidősebb nőt és férfit.

Gajáta Fanni – Magyarcsanád

A Makói Magán Zeneiskola zenés ébresztőjére kellhettek a magyarcsanádiak szombaton reggel. A térzenét követően felhúzták a község, illetve a faluban élő nemzetiségek zászlóit: a magyar, a román és a szerb lobogót is lobog. Nem sokkal utána megnyitották Gaudi Márton képzőművész kiállítását és a helyben készült csipke- és kézimunkák is bemutatkoztak az általános iskola aulájában.

dsc_2668

Farkas János polgármester köszöntőjében kiemelte, a községbe 300 millió forint érkezett pályázatoknak köszönhetően, amelyből számtalan olyan fejlesztés valósulhat meg, amely a korábbi években elmaradt. Ilyen például a művelődési ház, amely nem csak megújul, de bővül is, valamint egy modern egészségügyi centrum is felépül gyógyszertárral együtt – az utóbbira nagy igény volt a településen.

Az ünnepi testületi ülésen a falu legjeit köszöntötték. A legifjabb lakó nyugodtan pihent a meleg babakocsiban: Koszta-Kakuszi Dilara Gabriella augusztus 25-én született 51 centivel és 3700 grammal. A grémium szüleinek, Kakuszi Alexandrának és Koszta Krisztiánnak nyújtották át az ajándékot.

dsc_2694

A község legidősebb női lakója a 93 éves Unk Szvetozárné Bekán Kumbria. Bia néni 1940-ben házasodott meg, férjével 69 évet éltek boldogságban. Két gyermekük született, Donja és Magdolna. Az idős asszonynak 4 unokája és 2 dédunokája van. A legidősebb magyarcsanádi  férf Jani Mihály: a 87 éves idős férfi kocsisként dolgozott Mezőhegyesen a háború idején, ahol később édesapjával közösen műveltek földet. 1949-ben nősült meg, majd 1989-ben vonult nyugdíjba.

Már túl van a 60. házassági évfordulón is Kászián Miklós és felesége, Babó Katalin. A házaspár 1955. május 1-jén mondták ki az igent. Mikós bácsi a termelőszövetkezetben sofőrként, Kati néni szakácsként dolgozott a helyi bölcsődében, később az iskolában. Otthon mezőgazdasággal is foglalkoztak.

– Egy iskolába jártunk, majd szétváltak útjaink. Később tsz vacsorákon és vasárnapi bálokban találkoztunk Katikával – mesélte Miklós bácsi. – Két gyermekünk született, s már négy unokánk és öt dédunokánk is van.

dsc_2706

Az udvarban a bográcsokban rotyogtak a finomabbnál finomabb pörköltek. Az önkormányzat sertés és vaddisznó pörköltet készített, amelyet délben fogyasztottak el. A délelőtt folyamán különböző fellépéseket tekinthettek meg az érdeklődők. Délután Lórán Barnabás humorista, majd este L. L. Junior énekes fellépését nézhetik meg a főtérre kilátogatók.

Galéria:

navigate_before
navigate_next