Makó Színes

50 éve érettségiztek a KERI-ben

Ma kezdték és holnap folytatják 50 éves osztálytalálkozójukat a Makói Közgazdasági Technikumban érettségizett öregdiákok. A jubileumi alkalom egykori tornatermükben, a ma Glorius Vigadóként működő épületben zajlott.

Szabó Anita – Makó

A Grand Hotel Gloriusban, volt kollégiumukban kezdték a megemlékezést a KERI – akkori nevén Makói Közgazdasági Technikum – fél évszázada végzett diákjai. 1966-ban 74 tanuló ballagott el az intézmény felvásárló és bolti eladó tagozatos osztályaiból. Közülük sokan az ország különböző pontjairól érkeztek a jubileumi eseményre. – Az intézmény akkoriban Kelet-Magyarország több megyéjéből iskolázott be, így az osztályunk zöme vidéki tanuló volt és így kollégista is. Emiatt, mi fiúk, rendkívül összetartó társasággá kovácsolódtunk össze. De a párhuzamos lányosztállyal is remek kapcsolatunk volt, ezért a találkozóinkat is mindig együtt tartjuk – tudtuk meg Gyömbér Pétertől, a mostani kerek évforduló egyik szervezőjétől. A negyvenediken határozott úgy az évfolyam, hogy azután minden esztendőben találkoznak, de ötévente Makón tartják az ünneplést.

navigate_before
navigate_next

A képből galéria nyílik.

– Nálunk az a szokás, hogy egy hétvégére gyűlünk össze, tehát péntek délutántól vasárnap délig leszünk együtt. A programok közt lesz osztályfőnöki óra, közös vacsora, fürdőlátogatás és kirándulás Ópusztaszerre – avatott be a részletekbe Gyömbér Péter, aki azt is elmesélte, hogy volt már ilyen közösségi eseményük a Balatonnál, a Hortobágyon, a Tisza-tónál, Miskolctapolcán, Gyulán, és mindig jól érezték magukat. Bizonyára így lesz ez most is, főként, hogy az idei találkozó különleges élménnyel szolgál majd. A névsorolvasás, beszélgetés és az ünnepi vacsora helyszíne ugyanis a volt tornaterem, amelyet most Glorius Vigadóként ismerünk, a szállásuk pedig az egykori kollégiumuk épülete, ami ma négycsillagos hotel. – Koedukált diákotthon működött ezen a helyen, ahol nagy fegyelmet követeltek meg tőlünk. Tízen voltunk emeletes vaságyakon egy szobában és fényesítettük a parkettát, hogy a tisztasági verseny győzteseként mehessünk színházba. Szép élményeink voltak, annak ellenére, hogy nem volt olyan csodás az épület akkor, mint most. Jó itt lenni újra – emlékezett Bartha Ferenc, aki osztályfőnökét, Patyi Jenő tanár urat említette meghatározó személyiségként a keris éveiből.

Kedves középiskolás történésekről számolt be Gálné Ombódi Klára is: – 42 lány járt az osztályunkba és nagyon szerettük egymást. A párhuzamos fiúosztállyal jó kapcsolatot ápoltunk, ennek az összetartozásnak az ajándéka ez a mai ünnep. Dr. Balázs Józsefné az osztályfőnökünk, aki most is itt van köztünk, rendkívül gondoskodó pedagógus volt, de egykori tornászként szeretettel gondolok Pintér Jenő és Meggyes Jenő tanár urakra is.

A viszontlátás öröme és a jó hangulat érezhető volt a fél évszázados jubileumon. A résztvevők a találkozás élményén túl, emlékként egy közös képet és díszoklevelet kaptak, rajta a tablófotóikkal és egy Márai idézettel: “Mert az ember – ezt egyre inkább hiszem – csak annyit ér és csak annyira ember, amennyire meg tudja őrizni lelke egy zugában az örök gyermeket.”