Makó

Szobrot állítanak Ságvári hűlt helyére

A lehulló levelek elszállítását, a közlekedési táblák logikusabb elrendezését kérték, de panaszkodtak az utcákat szűkítő sövényekre, a kocsmák vendégeire is a ma késő délután gerizdesi utcafórum résztvevői.

Korom András – Makó

Marosvári Attila (PSZM) települési képviselő ma késő esti gerizdesi fórumán először Czirbus Gábor ismertette a tervezett városi beruházásokat, így a Csipkesor, a fürdő, a könyvtár, Honvéd városrész, a piac és az ipari park fejlesztését a mintegy harminc érdeklődőnek. A alpolgármester elmondta, hogy Gerizdest az Erdei téri sportpálya öltözőjének újjáépítése érinti közvetlen. Illetve a város korábbi ígéretének megfelelően hamarosan elkészül a Kertész és a Kelemen utca találkozásánál az a park, ahol felállítják a tavaly onnét a múzeumba szállított Ságvári-szobor helyén azt az alkotást, melyet jelenleg Hódmezővásárhelyen restaurálnak.

Elmondta, hogy az előző utcafórumon felvetett problémákat igyekeztek megoldani, így például ez utcában már megnyesették a platánfákat, s az idén még két másik utcában is megteszik ezt.

navigate_before
navigate_next

Persze szóba került a népszavazás is. Az alpolgármester mindenki arra biztatott, hogy menjen el és voksoljon. Volt, aki azt kérdezte tőle, hogy hány menekült kapott eddig letelepedési engedélyt? Illetve, hogy ha Makóra is kerülnek migránsok, ki fogja őket eltartani? Míg az alpolgármester az első kérdésre nem tudott válaszolni, a másodikra elmondta: Makónak összesen 200 bérlakása van, melyek kihasználtsága 100 százalékos és közel 100-an várnak még lakásra. Még az ő elhelyezésük sem megoldott, így el sem tudja jelenleg képzelni, hová is tennénk a bevándorlókat. Hozzátette: Brüsszeltől eddig sem kapott egyetlen egy centet sem Magyarország a migránsok jelentette kiadások fedezésére.

Marosvári Attila a város legrendezettebb városrésznek nevezte Gerizdest, mely olyan lakóövezet, melyben nincsenek közintézmények.

A hozzászólásokból kiderült, azért probléma bőven akadt. Nagy Lajos és mások is érdeklődtek, hogy a város elszállítaná-e a lakosok által összegyűjtött nagy mennyiségű falevelet. Marosvári Attila válaszában elmondta: hatalmas zsákokat helyeznek ki, melyekbe be lehet tenni a falevelet, amit rendszeresen elvisznek.

A lakók panaszkodtak az árkokra, vagy azok hiányára, a körzetben működő vendéglátó egységek vendégei éjszakai dorbézolására, s az utánuk reggelre maradó üvegcserepek mennyiségére. De volt aki arról érdeklődött, miért nem kötelezik a tulajdonosokat a foghíjtelkek beépítésére. A közlekedési táblák logikátlanságára, a szűk utcákat tovább keskenyítő, a tulajdonosok által elhanyagolt sövényekre és a termálvezeték gyakori csőtöréseire is érkeztek panaszok.

Marosvári Attila egy kérdésre megígérte, hogy a hamarosan ismét megjelenő Választókerületi Hírmondóban azt is közzéteszik, hogy az ingatlanokhoz a járda és az utca meddig húzódó része tartozik, hogy tulajdonosok tisztában legyenek, meddig kell azt tisztán tartaniuk.