Belföld Hírek

Nem lesz előrehozott választás

Mi vagyunk az unió legszolidárisabb állama, mivel megvédjük az EU határait. Éppen emiatt Nyugat-Európa kevesebb bevándorlót fogadott be, mint a múlt évben – mondta a mai kormányinfón Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Más kérdésekről is szó esett. MTI Fotó: Kovács Tamás

MH összeállítás

A közeljövőben várhatóan nagy nyomás alá kerül Magyarország, ezért van szükség az október 2-i népszavazás egyértelmű állásfoglalására – közölte Lázár János. Hozzátette: a referendum kapcsán az a kérdés, hogy a választópolgárok olyan nemzeti egységet hoznak-e létre, amely megkerülhetetlen Brüsszelben, és amely messze túlmutathat azon, ki melyik párt szimpatizánsa. Az Európai Bizottságnak a kvótán kívül semmilyen mondandója nincsen a menekültválságról. A népszavazás nem a kormányról szól, hanem mindenkinek a saját életéről, arról, hogy kivel akarunk és fogunk együtt élni. Ha magas lesz a részvétel, az egyértelmű üzenet lesz Brüsszelnek – magyarázta. Hozzátette: Angela Merkel német kancellár azt mondta, visszaforgatná az idő kerekét, de ez nem lehetséges, az egyetlen megoldás a már itt lévő menekültek elhelyezése az EU-n kívül.

Lázár János hangsúlyozta: Magyarország az egyik leginkább szolidáris ország Európában, hiszen megvédi az EU határait, és ezt uniós támogatás nélkül teszi. Ezzel szemben az Európai Bizottságnak másfél éve nincs egyetlen világos és egyértelmű mondata sem a határok védelméről, semmit nem tett ezért. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a múlt pénteki pozsonyi informális EU-csúcson nem értek el áttörő eredményt Brüsszel bevándorláspolitikájának megváltoztatásában. Szombaton a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokkal egyeztetnek Bécsben, és itt újabb kísérletet tesznek arra, hogy hatást gyakoroljanak az uniós politikára.

llkkk

Október 2-a után a kormány élénken foglalkozik majd a kiskereskedelemmel – közölte Lázár János. Hozzátette: megvizsgálják, hogy a külföldről behozott élelmiszerek milyen összefüggésben vannak az egészségügyi mutatókkal. Elmondta: kiadatási egyezmény jöhet létre Magyarország és Thaiföld között (az utóbbi országban már több magyar bűnöző is elbújt – a szerk.)

A kormány 2-3 százalékos növekedést vár a mostani negyedévben – mondta. Az államkötvények piacán komoly változások jöhetnek.

– Nem lesz előrehozott választás – utalt Orbán Viktor az Origón ma megjelent interjújára, amiben a kormányfő egyértelművé tette, hogy nincs napirenden ilyen elképzelés.