Makó Színes Térség

A nem szavazók kapják a migránsokat – népi kezdeményezés Makón

Azokba a makói utcákba telepítsék be a migránsokat, ahol az emberek zöme igennel népszavazott, vagy nem ment el a voksolásra – mondta a tegnapi makói fórumon egy felszólaló. Lázár János eddigi fórumain más hajmeresztő javaslatok is elhangzottak már.

Korom András – népszavazás

Meglehetősen drasztikus és szokatlan javaslatok és érvek hangzottak már el az érdeklődőktől Lázár János, eddigi népszavazással kapcsolatos, a makói térségben rendezett fórumain. Ezekből szemezgettünk:

A múlt hét végi ambrózfalvi fórumon hozott – az országos sajtó által is citált – , meglehetősen rossz példát Csirik László polgármester. Elmondta, hogy nemrégiben egy nyolcadik gyermekét váró cigány család akart házat venni a faluban, mire a helybéliek összefogtak, s azt kérték az önkormányzattól, hogy inkább az vegye meg az ingatlant. Ezt ugyan a képviselő-testület nem tette meg, de a polgármester összehozta az eladót egy nem roma vevővel. “Nem vagyunk rasszisták, igaz nem is élnek nálunk cigányok – hangsúlyozta a polgármester, aki mondanivalóját Lázár János az ambrózfalvi fórumot követő pitvarosin tette a helyére, azzal: elítéli az ambrózfalvi polgártársai magatartását, de ez ma a magyar valóság.

A tegnap esti makói fórumán az egyik hozzászóló azt javasolta, hogy a migránsok távol tartására nem újabb kerítést, hanem aknazárat kellene telepíteni a határra.

Egy elektromos kerekesszéken érkező néni pedig arról panaszkodott, hogy nem tud bejutni a Szent László Plébánia mellett épült közösségi házba, mert oda a plébánián át vezet az út,  a Justh Gyula utca felől pedig kerítés zárja el az utat. Az egyházi adó befizetése során ezt szóvá is tette. Azt mondta, ez ügyben: “mindenki csak csúfolódik velem, hogy jönnek majd a migránsok, felrobbantják a kerítést, így majd bejutok a lyukon.” Lázár János megígérte, hogy tájékozódnak az ügyben.

dsc_0049

Egy másik hozzászóló különös versenyt indítana. Azt mondta, hogy hirdessenek utcaversenyt, s azokba az utcákba telepítsék majd a migráns családokat, ahol az ott élők többsége a népszavazáson az igent jelöli be, illetve nem ment el szavazni. Azt persze nem fejtette ki, hogy hogyan tudható az meg, hogy a fülke magányában ki melyik választ jelöli be, illetve arról sem beszélt, hogy a szavazólap alapján hogyan derítik majd ki, hogy azt melyik utcában élő voksolt. Lázár János elmondta neki, hogy a 3200 magyar önkormányzat közül 2200 határozatot hozott arról, hogy egyáltalán nem hajlandó migránsokat befogadni.

Olyan felszólaló is akadt, aki szerint a magyarok kivándorlása miatt lehet szükség a bevándorlókra. Lázár János erre azzal reagált, hogy pont fordítva van, a kormány feladata a fiatalok segítése, de erre kevesebb pénz jut, ha jönnek a bevándorlók.