Hírek Makó

A Biblia, a Korán, a tatárjárás és a Star Wars is előkerült a testületi ülésen

Igazi szenvedélyes vita alakult ki az október 2-ai népszavazásról  a mai testületi ülésen. A Bibliát, a Koránt és Star Warst is emlegették. Később, csöndesebb vizekre evezve, elfogadták a Kocsis család és a Dr. Kecskeméti Áron Egyesület ajándékát is.

Gajáta Fanni – Makó

Farkas Éva Erzsébet polgármester a népszavazás fontosságára hívta fel a lakosság figyelmét. Mint a városvezető elmondta, esetleges betelepítést követően Makó sok támogatástól esne el. Többször kiemelte a lakossági fórumok alatt is, hogy a bevándorlókat a városnak kéne eltartania a saját költségvetéséből. Egy migráns közel 435 ezer forintot jelentene Makó számára – emelte ki a polgármester. Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő a tapasztalatait osztotta meg a grémiummal: elmondta, a lakosságnak igénye van a népszavazásra, így mindenkit megkér – még azokat is, akik nem járnak voksolni -, hogy október 2-án szavazzanak a nemre. A bevándorlási hullámot XXI. századi tatárjárásnak titulálta.

– Múlt héten vasárnap, amikor a piac kapunál gyűjtöttük az aláírásokat, találkoztam egy olyan magyar házaspárral, akik évtizedek óta élnek Svédországban. Nekik rossz tapasztalataik vannak kint. Elmondták, egy muzulmán férfi a családegyesítés során mindegyik feleségét Svédországba vitte, akiket most a svéd állam tart el – mesélte a képviselő.

dsc_2373

Hadik György (Fidesz-KDNP) kiemelte, a muszlimok képesek megváltoztatni a jelenlegi keresztény viszonyokat, illetve elrettentő példákat hozott,  az elmúlt hónapokban történtekről. Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz-KDNP) véleménye az, hogy október 2-án ki kell állni Magyarország mellett. Czirbus Gábor alpolgármester szerint Európának hagynia kell, hogy hogyan döntünk. A népszavazás legfontosabb kérdése, hogy megnyitjuk-e a határainkat vagy sem. Török Miklóstól (DK) azt kérdezte, hogy honnan van adata a több mint 1200 bevándorló betelepítéséről.

Kovács Sándor Nagy-Britannia és a Brexit példáját hozta: mint elmondta, a szigetország is népszavazás útján döntött az unióból való kilépésről, s azt Brüsszelnek el is kellett fogadnia. Török Miklós válaszolt az alpolgármesternek: Orbán Viktor miniszterelnök is aláírta az európai miniszterelnökök tanácsának egy ezzel kapcsolatos határozatát.

dsc_2394

– Tavaly mintegy másfél millió bevándorló jött Európába és közel 400 ezer Magyarországon keresztül – vette át a szót Farkas Éva Erzsébet. Elmondta, hogy a politikai menekülteket nem lehet összekeverni a gazdasági bevándorlókkal. – Több baloldali politikus is úgy véli, hogy ez nemzeti ügy és gátat kell szabni az áradnak.

Toldi János (Fidesz-KDNP) szerint a nyugati világ már szinte előírja, hogy minareteket kell építenünk. Másokkal egyetért, hogy a menekülteket a saját hazájukban kell segíteni, s nem Európába hívni. Weszelyné Végsheő Henriett Mária anyaként máshogy gondolkozik a menekültáradatról. Török Miklóstól megkérdezte, hogy segített-e már makói családot, illetve belegondolt-e már abba, hogy először 500-1000 bevándorló jön, de ez a szám növekedni fog a családegyesítéskor. A képviselő később válaszolt, szokott segíteni családokat, de nem a médián keresztül.

dsc_2386

Zeitler Ádám (Jobbik) elmondta, a Jobbik továbbra is azt javasolja, hogy szerepeljen az alaptörvényben, hogy ne lehessen visszaküldeni azokat a bevándorlókat az országba, akik nálunk regisztrálták magukat. Továbbá a német AfD párttal példálózott, akik egyre népszerűbbek a tartományi szavazásokon. El kell gondolkozni, hogy hova tart az Európai Unió. Nemzetek államában kell gondolkozni. A Jobbik számára a népszavazás nemzeti ügy – mondta a képviselő.

Kádár József (Fidesz-KDNP) a makó-rákosi tapasztalatait osztotta meg: Rákosra beköltözött a félelem, mert nincs rendőrségük. Az ott élőket nem kell buzdítani a szavazásra, tudják, hogy mit szeretnének választani. Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) is a „nem” lehetőségre kéri a lakosságot. Hadik György: a népszavazás arról szól, hogy az ország vezetésének álláspontját támogatja a nép – mondta a képviselő. Hozzátette, a bevándorlókat azokra a településekre telepítik, ahol várják.

Török Mikós horrornak titulálta azt, amit a Fidesz csinál a migrációval kapcsolatban. Emellett a Star Warsból és a Bibliából is idézett. A polgármester megkérte a képviselőt, hogy nem használja a Szentírást támadásra, sértegetésre, hiszen azt ő és társai sem teszik. Kovács Sándor reagálás a DK-s képviselő szavaira: a félelemkeltés nem a Fidesz fegyvere. Török Miklós: A plakátokkal, szórólapokkal félelmet keltenek. Hadik György úgy gondolja, képviselőtársának a Koránt kéne a kezébe vennie és nem a Bibliát.

dsc_2383

Czirbus Gábor megköszönte a Jobbikos képviselő támogatását. Kiemelte, az ellenzékben is vannak még támogatók, mint például a XV. kerületi Móricz Eszter.

A népszavazási vitát követően Farkas Éva Erzsébet ismertette azokat a programokat, amelyek a közeljövőben lesznek. Szeptember 24-én ünnepélyes keretek között adják át az Újvárosi temetőben a kitüntetéseket annak a civil családnak, akik felújították a katonák sírhelyeit. A rendezvény fővédnöke Lázár János országgyűlési képviselő. Ugyanezen a napon, 18 órakor a II. világháborús emlékműnél (a Csanád vezér téren) megemlékezés lesz. Szeptember 30-án az Idősek Világnapján a városi sportcsarnokba várják a szépkorú lakosokat egy kis ünnepségre.

Toldi János beszámolt az igazfalvi kirándulásokról, ahol székely kaput is avattak. Kovács Sándor szerint felül kell vizsgálni a közterületeket, ahol a járművel szabálytalanul, engedély nélkül állnak. Ez a bizottsági ülésen is felmerült. Emellett javasolta, hogy a DouCor mögötti dűlőutat javítsák meg, ugyanis a cég tulajdonosa is kérte. Kádár József értékelte a Hagymafesztivált, Zeitler Ádám hozzátette, örül, hogy erősödik a szakmai oldal is. Emellett egy régebbi rendelet leporolását kérte, amely kimondja, a játszótereken tilos a dohányzás. A polgármester értékelte a javaslatot.

A polgármesteri beszámolónál a Jobbikos képviselő az ivóvízjavító programról érdeklődött, még Török Miklós a Dareh-ról kért tájékoztatást az alpolgármestertől.

– Bejáráson voltunk, ahol kiderült, hogy a hibákat, amelyeket jeleztünk, nem javította ki a társaság. A szelektív hulladékgyűjtők megérkeztek, azonban azokat nem oszthatják ki. Kérte az önkormányzat a társaságot, hogy hozzák rendbe a rekultivált dombot. Az ígéret szerint október 30-ig javítják a hibákat – hangzott el a válaszban.

Módosították az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet, ugyanis a városi fákról levágott ágak szétosztásra kerülnek. Szabó Sándor a jegyzői iroda vezetője később ismertette, kik részesülhetnek az egyszeri támogatásban. Ismét csatlakozott a város a Bursa Hungaricához, amellyel 10 hónapon keresztül támogatnak  felsőoktatásban tanuló diákokat. Erre a célra 10 millió forint szükséges a városi költségvetésből.

dsc_2379

Hatból négy pályázatot bíráltak a helyileg védett épületek homlokzatának felújítására. A Csongrád Megyei Lovas Szövetség egyszeri, 200 ezer forintos támogatást kért, s meg is kapott a makói önkormányzattól a megrendezett megyei döntő finanszírozására.

A város megújította a Maros-parti Veterán Autós-Motoros Közhasznú Sportegyesülettel az együttműködési szerződésüket, amely által a Ford T-modellt tartják karban. A képviselők elfogadták a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület, illetve a Kocsis család ajándékát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara irodát szeretne Makón. A Széchenyi téren, 5 évig ingyenesen kap helyiséget. Török Miklós azt tudaklta, hogy az önkormányzati ingatlanokra más kamarák is jelentkezhetnek-e? Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző válaszában elmondta a jogszabály lehetőséget ad erre.