Hírek Makó

Magyarországnak a magyarokról kell gondoskodnia

Magyarország nem fogad vissza olyan bevándorlókat, akik nem itt léptek be az Európai Unió területére. Nem minden bevándorló terrorista, de az utóbbi két év nyugat-európai terrorcselekményeit bevándorlók követték el – jelentette ki Lázár János, mintegy másfél száz érdeklődő előtt ma késő délutáni makói fórumán.

Korom András – Makó

– Mindig volt következménye a népszavazásnak – emlékeztetett a térség országgyűlési képviselője a Petőfi parkban tartott fórumon a vizitdíjról, illetve Európai Uniós csatlakozásról szóló népszavazásokra. Lázár János elmondta: Brüsszel megerősítette, hogy ragaszkodik a betelepítéshez, a kormány épp ennek ellenében akarja érvnek felhozni az október 2-i népszavazás eredményét.

– Menjenek el, s a szavazófülke magányában gondolkozzanak el, szívesen látnák-e, hogy a szomszédukba költöztessenek egy 5-6 gyermekes bevándorló családot, s ennek tudatában adják le voksukat – mondta.

Lázár János felhívta a figyelmet, hogy az olyan gazdag európai országok mint Dánia, Svédország, Finnország, Izland és Norvégia akar több tízezer embert visszatoloncolni Magyarországra, pedig azok nem itt léptek be az unió területére. Igazságtalannak és méltánytalannak nevezte, hogy a dúsgazdag skandináv országok helyett Magyarországnak kelljen gondoskodnia ezekről az emberekről.

navigate_before
navigate_next

– Magyarország álláspontja világos, csak azokat fogadjuk vissza, akik a magyar határon léptek be az Európai Unió területére – hangsúlyozta. Hozzátette: az említett öt skandináv ország gyakorlatilag feljelentette Magyarországot Brüsszelben. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat vagy meg is bírságolhatja Magyarországot, a kormány azonban kész az ügyben akár bírósághoz is fordulni. A népszavazáson a kérdés az, hogy megnyissuk-e a határokat. Október 2-án az emberek hosszú évtizedekre dönthetnek arról, kivel éljünk együtt – mondta Lázár János, aki szerint azért fontos a népszavazáson való részvétel, hogy bizonyíthassuk Brüsszel előtt, nem egy párt ügyéről van szó, hanem nemzeti egyetértés, összefogás alakult ki a kötelező betelepítés elutasításáról.
A térség országgyűlési képviselője szerint a távolmaradás mellett kampányolók “sunyi” igent mondanak. Náluk sokkal többre becsüli azokat, akik kiállnak az emberek elé, és elmondják, hogy álláspontjuk szerint szükség van a bevándorlókra.
Lázár János hangsúlyozta: Magyarországot nem a bevándorlás teszi versenyképesebbé. Számos olyan térsége van az országnak – utalt épp az országos átlagnál magasabb makói munkanélküliségre – ahol még sokan vannak az állástalanok, először az ott élőknek kell munkalehetőséget teremteni. Elmondta: a kormány álláspontja, hogy a bajban jutottakon ott kell segíteni, ahol a baj megtörtént. Magyarország is ezért épít iskolát és kórházat Szíriában.

– A németek és a franciák sem azt mondják a makói Honvédban élő romáknak, hogy vándoroljanak ki hozzájuk, hogy majd ott megoldják a problémájukat, hanem 700 millió forintot adtak uniós támogatásként, hogy itt oldjuk meg azokat a városrész megújításával – hozta a jól érthető példát Lázár János.