Brüsszel nem szitokszó, de a migrációval kapcsolatban csak „duma” van, és a pozsonyi csúcs sem változtatott semmin. A népszavazás pedig nem az Európai Unióból való kilépésről szól – ezekről beszélt Lázár János a Magyar Nemzetnek a hétvégi ambrózfalvi és csanádalberti fórumok között.

MH

A pozsonyi uniós csúcs előtt egy nappal Dánia, Svédország, Finnország és Norvégia eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, mert nem akarunk befogadni tőlük bevándorlókat – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet mai számában.

Az Európa Tanács októberi ülésén a kormányfők hivatalosan is tárgyalnak a bevándorlás szabályozásáról, jelenleg azonban duma és szép szavak vannak, és közben osztják-szorozzák a bevándorlókat – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: Svédország, Németország és Ausztria már jelezte, hogy vissza akarja küldeni a bevándorlókat Magyarországra.

Emlékeztetett: a pozsonyi csúcs része volt annak megbeszélése is, hogy a migráció ügyében milyen irányba mozduljanak el az országok. Kimondták, a határvédelmet meg kell erősíteni, de ez nem jelent garanciát arra, hogy kevesebb lesz a befogadandó bevándorló. A miniszter rámutatott: az irány a lényeg, és abban Magyarország egyetért Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal.

dsc_0049

– Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megállítsuk Brüsszelt. Amennyiben érvényes és eredményes a népszavazás, közjogi, jogalkotási aktus következhet, ami kellő védelmet jelent az országnak. – szögezte le. – A népszavazás nem a kilépésről szól, annak a jelentőségét azonban nem becsülném le, hogy a magyar emberek az unióban először mondhatnak véleményt Brüsszel bevándorláspolitikájáról. Október 2-án sokan figyelni fognak ránk.

A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban azt mondta: nincs nemzetbiztonsági kockázata, és nem merül fel annak a veszélye, hogy bűncselekményt elkövető vagy azzal gyanúsítható emberek volnának a vásárlók. A kötvény célja, hogy gazdasági befektetőket vonzzon hazánkba, hasonló konstrukcióban számos európai ország működtet programokat és ad állampolgárságot azoknak, akik teljesítik az anyagi és egyéb feltételeket.

Egyáltalán nem vagyunk közömbösek a problémák és nehézségek iránt. Nem szívtelenség jellemez bennünket, de ezeknek az embereknek akkor tudunk segíteni, hogyha ott avatkozunk be, ahol a probléma van. Nem akkor, ha Magyarországra hívjuk őket. Minden történet természetesen megrendítő, szomorú. A magukra hagyott gyerekek sorsa a legdrámaibb, őket be is fogadjuk, és nem is küldjük vissza – válaszolta arra a kérdésre, hogy találkozott-e menekültekkel és ismert-e meg személyes történeteket. A teljes interjú itt olvasható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest