Nem, nem bontják le és nem is viszik el a helyéről. Érdekesebb a történet.

Korom András – Makó

Még 2014 szeptemberében a neológ zsinagóga átadásának 100., a holokauszt 70. évfordulóján avatták fel az 1965-ben lebontott egykori neológ zsinagóga helyén, a Csanád vezér téren Karsai Ildikó grafikusművész és Török Péter Ybl-díjas tájépítés tervei alapján Bánvölgyi László szobrász-restaurátorművész és Bodó Jenő üvegtervező és keramikusmester által alkotott Makói Zsidó Emlékjelet. Ezzel örökítették meg az egykori neológ közösség, illetve a vészkorszakban elhurcolt, több mint 1200 makói zsidó emlékét.

6d02200a29c4b714148577aa475e6b5c_b3c4ccbb

Lázár János, a Urbancsok Zsolt, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke leplezték le.

A Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület által megálmodott emlékjel létesítéshez a magyar kormány 10 millió, míg a makói önkormányzat 1 millió forinttal járult hozzá.

Az emlékjel – bár közterületen áll – eddig az azt megálmodó civil egyesület tulajdonában áll. A Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület közgyűlése azonban idén januárban kimondta megszűnését, s jelenleg végelszámolás alatt áll.

Ezért a 13 millió 800 ezer forint értékű Zsidó Emlékjelet szeretné a város önkormányzatának ajándékozni . Az erről szóló előterjesztést szerdai ülésén tárgyalja a képviselő-testület.

dsc_1146

Másfél évvel az avatás után már javítani kellett.

Mint arról korábban beszámoltunk, az eredetileg tervezett gravírozás helyett a 2,3-szor 2 méteres, 60 centi széles fekvő hasáb formájú, grafitszürke üvegtest belsejébe nem gravírozták a volt zsinagóga sziluettjét, csak annak matricáját ragasztották. Másfél évvel az avatás után a beszivárgott pára miatt elkezdett felhólyagosodni, leválni. Ezt garanciában javították ki, s a garancia ma is érvényben van.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest