A makói közlekedés átszervezéséről és a Patai téri napok sikerességéről is beszámolt Hadik György települési képviselő. A lakossági panaszok között szerepelt a Givaudan felől terjedő kellemetlen szag, a rágcsálók és a szemetelés is. Egy választó pedig azt kérte, hogy az önkormányzat újítsa fel a házát.

Gajáta Fanni – Makó

Hadik György a népszavazás fontosságáról és a körzetét érintő dolgokról is beszámolt a késő délutáni lakossági fórumán. A képviselő kiemelte, fontos szerepe van annak, hogy a Bajza utcai általános iskola adott helyszínt a fórumnak: hosszú évek után újra élettel telik meg az egykori intézmény. Ugyanis a felújítások után 50, majd 80 fővel indulnak itt szakmunkás osztályok. Jövőre ez a szám 200 fölé emelkedik. Emellett az iskola udvarában a város egyetlen extrém sportpálya is található, azonban a faelemek állapota az időjárási viszontagságok miatt romlik.

dsc_2260

A képviselő másik legfőbb kezdeményezése Makó közlekedésének átszervezése. Ebben segítségül hívta Mózes Sándor nyugalmazott közlekedési rendőrt, aki átnézi a város mára kialakult kaotikus helyzetét. Ilyen például, hogy a táblákat nem helyezték vissza, vagy éppen amelyek kint vannak, helytelenek, érvénytelenek.

Végül elmondta, a lakosság igényeit is megpróbálja teljesíteni. A Patai téri játszótérre mobil toalettet helyeztek ki, illetve a Patai téri napokat is megrendezték, amelynek idén is nagy sikere volt. Elárulta, jövőre is lesz, s egy újítást is kap: Patai Petákot készítenek, amivel szolgáltatásokat vehetnek.

dsc_2298

Az ismertetők után a lakosság fordult a képviselőhöz és a polgármesterhez. Gera Jánosné a 43-as főút mellett lakik, arra panaszkodott, hogy a forgalom miatt nem tud egyik oldalról a másikra átmenni. Megemlítette, hogy a háza előtt van sebességmérő nem működik. Hozzátette, nem csak Honvédban jelentenek problémát a patkányok, hanem náluk is. A rágcsálóirtóra immunisak ezek az állatok – vélte.

dsc_2301

Székely Sándorné a csatorna tisztítása miatt fordult a képviselőhöz. Mint elmondta, legalább 10 éve áll fent a probléma és emiatt a víz feljön az udvarában. Nagy Nándor, a Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetője válasza: kimennek és megnézik. Emellett a Wekerle utcában élő asszony a Givaudan felől terjengő kellemetlen szagra és az utcában lévő árok szemetességére is panaszkodott.

Tetten kell kapni az elkövetőket – mondta erre a polgármester.

dsc_2309

Faragó János rendkívüli települési támogatást kapott, amelyet kevesellt. Közölte, emellett csak 37 ezer forint bevétele van.

– Nem tudok ennyi pénzből várat építeni – mondta a férfi, akinek szavaiból kiderült, azt szeretné, ha a város újítaná fel a házát. A polgármester közölte: a városi rendkívüli települési támogatás maximális összegét kapta, amelyet arra használ fel, amire akar. Magántulajdont pedig nem újíthat fel az önkormányzat.

dsc_2312

Birta Julia, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mások panaszát tolmácsolta a városvezetésnek. Mint elmondta, egy Bukarestből érkezett turista szerint túl kevés a román nyelvű tábla a városban, illetve a helyi turisztikai irodában is gondot okoz a kommunikáció.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest