Makó Színes

Anna néni a 102. szülinapját ünnepelte

Ritka pillanatok egyike volt a hétfő délutáni szépkorú köszöntés: Makó egyik legidősebb lakóját, a 102 éves Fürge Istvánnét születésnapja alkalmából a polgármester üdvözölte.

Gajáta Fanni – Makó

Három gyertyaszám égett azon az ünnepi tortán, amelyet Farkas Éva Erzsébet polgármester ajándékozott Fürge Istvánné Jáksó Anna Máriának. Az idős asszony 1914. szeptember 19-én született egy makói tanyán. A család a parasztizálásból élt, földjükön sok minden termett. Anna néni a legidősebb gyermekként született két húga mellett – ők sajnos már nem élnek.

dsc_2202

– Nagy volt az öröm, amikor megszületettem, ugyanis nagymamám egyetlen lányánál jött az első unoka, aki lány lett. Azért lettem Anna Mária, mert a nagymamám volt Anna, édesanyám pedig Mária és mindketten ragaszkodtak a nevükhöz – árulta el az ünnepelt.

Anna néninek egy lánya született, Gertrúd, akinek két fia van: Csaba és Tamás. Mindkét unoka sokat segít a nagymamának. Az ünnepeltnek szereti a négylábú állatkákat, jelenleg hat macskája van, ebből öt aprócska, akik nemrég születtek.

– A férjem órás volt és a házunkban volt a műhelye. Olyat gondoltam, hogy én magam majd kis csecsebecséket árulhatnék, hogy legyen egy kis nyugdíjam. A férjem bele is egyezett és kis dísztárgyakat, bőrszíjakat és ruhákra való díszeket árultam. Később pedig a kereskedelemben dolgoztam – emlékezett vissza Anna néni.

dsc_2197

– 90 éves kora én a gondozom, 2 éve már sajnos már fekszik. 100 éves koráig tett-vett kint a kertben, ahol nagyon szeretett dolgozni – vette át a szót Szűcs Jánosné Fürge Gertrúd, az ünnepelt lánya. – Vannak problémák, de próbáljuk megoldani. A házi orvos minden hónapban jön, illetve egy évben egyszer szokott teljes vérvizsgálatot csinálni, utoljára is nagyon jó eredményt ér el: 4 csillagot. Azt mondta, több 20 éves is megirigyelné.

navigate_before
navigate_next

A 102 éves Anna nénit Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte. Az ünnepelt kedvenc tortájával, egy csokor virággal és egy ajándékkosárral lepték meg. A polgármester kérdésére, miszerint mi lehet a hosszú titka Anna néninek, nem tudott válaszolni. De abban biztos volt az idős asszony, hogy jövőre is szeretné, ha köszöntené a város.