Színes Térség

Műemlékeket fedezhettek fel Kiszomboron

Kiszombor nevezetességeit és műemlékeit fedezhették fel azok, akik a délelőtt folyamán ellátogattak a községbe. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör célja az volt ezzel a programmal, hogy mindenki megismerhesse a rejtett értékeket.

Gajáta Fanni – Kiszombor

Még a Rónay-kastélytorony második emeleti körkilátója is nyitva állt az érdeklődők számára a vasárnapi honismereti napon. Emellett a Rotundát, a Helytörténeti Gyűjteményt, az emeletes magtárat, a Rónay-kúriát és kastélyt is megtekinthették az érdeklődők. Az érdekességekbe a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai avatták be az embereket.

dsc_2055

– A kúriában egy emlékszobát alakítottunk ki a Kiszomborért Alapítvány segítségével és hathatós közreműködésével – tudtuk meg Kerekes Mónikától, a kiszombori honismereti kör tagjától. – A Rónay-kúria 1835-ben épült és Rónay Aladáré volt. Ezt az épületet később államosították és mindenféle más egyéb célra is használták. Jelenleg étteremként üzemel. Az emlékszoba a Rónay-család bútorainak megőrzésére és bemutatására jött lére. Illetve az általuk hátrahagyott könyveket is kiállítottuk.

dsc_2053

– Jelenleg közösségi szolgálatot teszek a Kiss Mária Hortensia Honismereti Körben – árulta el Túri Roland, a Makói Návay Lajos Szakképző Iskola tanulója. A diák a Rónay-kastélyban és a Rotundában vezette köre az érdeklődőket. – Nem ez az első alkalommal, hogy önkénteskedek a körnek.

Galéria:

navigate_before
navigate_next

Egy igazi különleges vendég is érkezett Kiszomborra: Barth István zenetanár az egykori nyarak felidézése érdekében utazott át a településre. Mint elmondta, édesapja volt az az ember, aki felfedezte a Rotunda rejtelmeit.

– Édesapám első megbízása volt az, hogy a kiszombori templomot belülről restaurálja, hozza művészi formába. A falak tisztítása alkalmával bukkant azokra a freskómaradványokra, amelyek a Rotundában vannak. Mivel a templomban alapos munkára készült, így az is kiderült a falak szerkezetéből, hogy itt átépítés történt, s egy kisebb épülethez építették hozzá a templomot – avatott be a részletekbe István. – Ekkor a műemlék felügyelőséghez fordult, azonban akkor nem foglalkoztak vele. Később kezdték meg a feltárást, de az már édesapám életén túl történt.