Büdös, dohos, sárga, pocsolyaszagú – ezekkel a szavakkal illették a Facebookon az uniós szabványok érdekében feljavított csapvizet a csanádalbertiek, pitvarosiak, ambrózfalviak és nagyériek. (A képen a pitvarosi konyha két hét után elbarnult vízszűrője, mellette a még új, fehér.)

Korom András – Makó Járás

A víz számunkra is ihatatlan. Sajnos javulást sem tapasztalok, pedig reménykedtem, sikerül valami megoldást találni, hisz már elég régóta tart a próbaüzem. Számomra úgy tűnik, hogy inkább romlott a helyzet: kezdetben jobbára a klórtartalom miatt nem ittuk a vizet, illetve a fürdést is gyorsabbra fogtam, hisz még a szemem is csípte, most viszont már egyéb kellemetlen ízek-szagok is előjöttek a vízben. Szó szerint büdös. Én személy szerint szeretném visszakapni a régi, iható, jó ízű vizünket!” – írta az egyik hozzászóló a Radó Tibor pitvarosi polgármester által létrehozott facebookos poszthoz. A község vezetője azután kezdte ebbe gyűjteni az ivóvízzel kapcsolatos panaszokat, hogy a szerdai a négy szomszédos település, azaz Ambrózfalva, Pitvaros, Nagyér és Csanádalberti képviselői közös testületi ülésén az egyik nem pitvarosi képviselő azt javasolta, hogy végezzenek közvélemény kutatást. Radó ezt találta a leghatékonyabbnak és leggyorsabbnak.

Csináltam egy kísérletet az állatokkal….. ha lehet választani, és kint van egy vödör víz a fúrt kútról, és egy a csapvízzel akkor a csapvizes vödör egész nap ott áll tele, addig nem isszák, amíg nem muszáj.” – írja egy másik hozzászóló.

Mások is büdös, sárga, pocsolyaszagú, ihatatlan csapvízről panaszkodtak, s többen is jelezték, hogy ezért ásványvizet isznak és azzal is főznek.

– A négy település vezetője már kezdeményezte, hogy találkozzon az Alföldvíz vezetőivel, illetve régebben írtam a szoláltatónak egy levelet, hogy szeretnék bejutni az önkormányzati tulajdonban lévő nagyéri tisztítóba. Onnan érkezik ugyanis a víz a hálózatba. Én iszom a csapvizet, de valóban van íze és szaga. Vegyszerszag érzik ki belőle, hogy a klóré-e azt nem tudom, de olyan, mint a műanyag cső íze. Ez utóbbi érthető, hiszen 7 kilométer új vezetéket építettek ki, s egy ideig eltart, míg az kiöblítődik. És a településeken is cserélték a régi vezetékeket – mondta Pitvaros első embere.

Radó Tibor hozzátette: a szolgáltató közölte, hogy a megengedett határérték egynegyedének megfelelő klórt használnak a víz fertőtlenítésére. – Hiszem, ha akarom, de az íze így is kiérződik, ami hosszú távon nem elviselhető. Évtizedekig sárga vizünk volt, most kristálytiszta lett, csak éppen panaszkodnak az ízére, állagára.  Igaz, amit a háziasszonyok mondanak, hogy foltot hagy az edényeken, ami szintén valamilyen vegyszer hatása lehet, hiszen itt nem kemény a víz – mondta a pitvarosi polgármester

A szolgáltató végül hétfőn beengedi a négy polgármestert a nagyéri tisztítóműbe. Pitvaros polgármestere pedig kezdeményezte, hogy legyen az ivóvíz minőséggel kapcsolatos lakossági fórum is, még az idén az Alföldvíz vezetői részvételével.

Portálunk megkereste a szolgáltatót is a panaszok miatt, ám e-mailünkre nem érkezett válasz. Egy korábbi tájékoztatójukban azt írták, hogy új kutakkal, más rétegből nyerik a vizet. Az új vízbázisok bekapcsolása miatt az orrunk és az ízlelőbimbóink érzékelik a változást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest