Hírek Makó

Két éve aszfaltozták, most újra bontották

Hát persze, hogy a 13 milliárdért épített szennyvízcsatorna-hálózattal van a baj. A kétmilliárdba került városi utakat érinti a garanciális javítás miatti bontás. A képen a Sírkert és Almási utcák felbontott, majd javított kereszteződése.

Korom András – Makó

– Úgy látszik sz.póágon vagyunk már megint a csatornázással – fogalmazott egy helybéli az Almási és Sírkert utcai kereszteződés láttán, melyben közel két hétig dolgoztak a kivitelezők, hogy kijavítsák a megsüllyed csatornacsöveket. A város több pontján is dolgoztak/nak a javításokon.

A város szennyvízcsatornázásának elhúzódása miatt a munkálatok idején amúgy is sokat szenvedtek a helybéliek, ha csapadék volt, a sárban tapicskoltak, ha meleg, akkor meg a felvert portól, illetve a gyakran hetekig indokolatlanul járhatatlan utcák miatt szenvedtek.

Maga a 13 milliárdos csatornázás volt eddig a legnagyobb beruházás a városban, az értéke akkora, hogy ebből a pénzből két és fél Hagymatikumot lehetett volna építeni. A csatornázást követő úthelyreállításra a város pályázati forrásokból újabb 2 milliárdot költött.

Az alig kétéves aszfaltot azért kellett most megbontani, mert a szennyvízberuházást végző kivitelező Makó-OEK konzorcium elvégezte a gerincvezetékek és a bekötések kamerás felmérését, s azt találta, hogy több helyen is megsüllyedtek az aknák, vezetékek, szétcsúsztak az idomok, vagy eltörtek a csövek – közölték érdeklődésünkre a makói városházán. Hozzátették: A műszaki toleranciahatáron kívül levő hibáknál bontották meg az utat. Gyűjtőutakon 15 méternél hosszabb bontás estén az új kopóréteg felvitele teljes szélességgel történik. Egyéb utakon a helyreállítás eredeti pályaszerkezettel, sávos kialakítással történik. Amennyiben a bontás szélessége meghaladja az út felét, akkor az teljes szélességében új kopóréteget kap. A garanciális javítás szerencsére egy fillérjébe sem kerül a városnak.

Hozzátették: Buzás Péter volt polgármester a 2014. május 28-i testületi ülésen jelentette be, hogy a csatornázás záró akkordjaként a város aszfaltozott útjainak 88 százaléka új aszfaltszőnyeget kap. Két év sem telt el azóta, és a kampányutak, járdák, csatornatetők megsüllyedtek. Ezért van szükség már ilyen hamar a helyreállításra.