Hírek

Juncker kihátrál a kötelező kvóta mögül

Az Európai Bizottság elnöke már nem küzd tovább a kötelező áttelepítési kvóta törvénybe foglalásáért. Közben kiderült az egymillió németországi menekültből csak 63-at foglalkoztatnak a nagyvállalatok.

MH összeállítás

Juncker ma reggel az Európai Parlamentben mondta el a minden szeptemberben szokásos, “az unió állapotáról” szóló beszédét. Ebben a menekültek helyzetéről szólva közölte: jó látni a szolidaritás jeleit, és jó lenne arra törekedni, hogy minél igazságosabb osszák meg a terheket a tagállamok. Ugyanakkor hangsúlyozta hogy a szolidaritásnak „önkéntesnek kell lennie, szívből kell jönnie, ezt nem lehet kikényszeríteni”.

A múlt héten Donald Tusk tanácsi elnök is arra utalt Dublinban, hogy a kötelező kvótát el lehet felejteni.

Májusban a bizottság egy olyan törvénytervezetet készített, ami alapján ha egy tagállamba túl sok menekült érkezik, akkor pénzbüntetés terhe mellett igazságosan el kell osztani az embereket a tagállamok között. A javaslatot még nem tárgyalta az Európai Tanács, sem pedig az Európai Parlament.

+++

A Reuters hírügynökség felmérést végzett 30 német nagyvállalat körében, és azt találta, hogy ezek mindössze 63 menedékkérőt foglalkoztatnak, holott több mint egymillióan érkeztek az országba tavaly. A 63 közül 50-en a német postánál kaptak állást.

A bvéndorlők foglalkoztatásánál probléma, hogy nem tudnak németül, bizonytalan, hogy kapnak-e letelepedési engedélyt, nem elég magasan képzettek.

Németországban júniusban 297 ezer menekült keresett állást, júliusra ez a szám 322 ezerre, augusztusra 346 ezerre emelkedett. Közgazdászok szerint a legtöbb menekült a szolgáltató szektorban helyezkedik el, jellemzően kis vállalkozásoknál, azokon a helyeken, ahová befogadásuk után az országon belüli menekültkvóták alapján “elosztották őket” a német hatóságok.

Ezek azonban jellemzően alacsony képzettséget igénylő, nem kifejezetten jól fizető munkák. Így egyelőre a menedékkérők jellemzően ott találnak állást, ahol a mobilitás alacsony, hiszen a németek gyakran nem hajlandók ezekért az állásokért sokat utazni.