Külföld

Katolikus püspökök: a bevándorlás nem megoldás a demográfiai válságra

A közép-kelet-európai püspöki konferenciák képviselői találkozót tartottak Pozsonyban a múlt pénteken és szombaton, hogy megbeszélést folytassanak a migránsválságról és a családról.

MH

Pozsonyban találkoztak a múlt hét végén Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Bulgária, Lengyelország, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Csehország, Románia és Ukrajna katolikus egyházi elöljárói – jelen volt köztük Erdő Péter és Veres András is. Az általuk kiadott közlemény  magyarul itt érhető el.

 

A közleményből kiderül:

A püspökök úgy vélik, sürgetően fontos, hogy újrakezdődjön a közös gondolkodás az európai identitásról, amely mindig is szoros kapcsolatban állt az egy férfi és egy nő házasságán alapuló családdal. Csak az utódokkal rendelkező társadalom lehet reménnyel rendelkező társadalom.

A bevándorlás nem megoldás a demográfiai válságra.

A püspökök külön kötelességüknek tartják az üldözött keresztények segítését, de nem zárnak ki szívükből egyetlen segítségre szoruló embert sem, lett légyen a világ válságtérségeiben vagy országainkban.

A püspökök remélik, hogy Európa olyan földrész lesz, amely első helyre teszi az emberi élet tiszteletét – a fogantatástól a halálig –, és azt is, hogy a család és a házasság támogatása első helyet foglal el a közélet irányítóinak tudatában.