Hírek Makó

Mezőgazdasági fórummal indult a Hagymafesztivál

Mezőgazdasági fórumot tartottak a Hagymafesztivál első napján. A vidékfejlesztés aktuális kérdéseire Mezei Dávid Csaba, az agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár válaszolt.

Gajáta Fanni – Makó

Idén is mezőgazdasági fórummal kezdődött meg a Hagymafesztivál. Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjében kiemelte, a város egyik fontos közösségét alkotják a gazdák. Mint elmondta, a városvezetés fontosnak tartja a gazdák érdekeit, ezért is csökkentették a mezőőri járulékot 50 százalékkal, illetve az őstermelő igazolvánnyal rendelkezőknek eltörölték a helyi piacon a helypénzt.

dsc_1076

– Az egyik legnagyobb probléma, amit az elmúlt két évben tapasztaltunk a gazdák itteni életében talán az volt, hogy kevésbé tudnak összefogni, olyan mértékben, amivel esetleg nagyobb beruházással tehetnek szert, jobban hallgattatják a nagyvilág felé a szavukat – fogalmazott a polgármester. – Ezért is öröm számomra, hogy az elmúlt évben, s főképp az idei évben csúcsosodott ki, hogy szövetkezetet tudott létrehozni a makói gazdakör, s ennek keretén belül pályázat benyújtására kerülhetett sor. Ez azt mutatja, hogy a gazdákban van igény arra, hogy városi és térségi szinten is összefogjanak.

dsc_1110

Mezei Dávid Csaba, az agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár a vidékfejlesztés aktuális témáival készült a makói fórumra. Mint elmondta, a pályázatok nagy része már megpályázhatók a gazdák számára: jelenleg közel 900 milliárd forint elérhető. Az Európai Unió mezőgazdaságának szerepére is kitért. Kiemelte, a helyi mezőgazdaságnak akkor van fontos szerepe, ha az országok helyben szeretnének beszerezni élelmiszer ipari termékeket. A Magyar Kormánynak is az a célja, hogy a magyar gazdákat támogassa.

Sok munkát ölt bele a Csanád és Térsége Gazdakör a saját standjába, amely három napig kint lesz a Hagymafesztiválon. Kádár József, a gazdakör elnöke elmondta, reméli a gazdák is fontosnak tartják a fesztivált.

dsc_1087

– Mindenki tudja, hogy a makói hagymának nagy múltja van, ezért is alakult ez a fesztivál sok-sok évvel ezelőtt. Ezt a hagyományt szeretnénk fenntartani még sokáig – mondta az elnök. Kitért a hagymatermesztésre is. – Sajnos, a makói vöröshagymát egyre kevesebben termelik, talán most kialakulóban van egy kis lehetőség, ugyanis Fekete János vezetésével felkarolták a hagymanemesítést. Úgy gondolom, ennek van jelentősége, mivel egyre többen keresik mind hazai és külföldi vásárlók a jó minőségű makói hagymát