Hírek

Macskaürülék volt a lejárt szavatosságú élelmiszerek mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei nagy mennyiségű lejárt szavatosságú húskészítményt, konzervet, tejterméket és édességet, valamint átcsomagoláshoz és a lejárati dátum átírásához használatos eszközöket találtak egy kft szegedi telephelyén. A kormányhivatal munkatársai a termékek megsemmisítése mellett döntöttek. (A kép illusztráció.)

MH

A pénzügyőrök az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) adatok alapján ellenőriztek egy magyar rendszámú tehergépjárművet, amely a bejelentés szerint különböző illatszereket és vegyi árukat szállított belföldön. A bejelentés részletes elemzésekor kiderült, hogy az ott szereplő kirakodási cím egyáltalán nem köthető a címzetthez, továbbá a megadott címen nem találtak olyan vállalkozást, amely a szállított termékekhez köthető tevékenységet folytatott volna.

Mindezek alapján felmerült a gyanúja annak, hogy a szállítmány a bejelentésben foglaltaktól eltérő rendeltetési helyre és címzetthez érkezik, ezért a pénzügyőrök a telephelyet is átvizsgálták.

A helyszínen egy nagy alapterületű melegkonyhás vendéglátóipari egységet találtak a a NAV munkatársai, amely szemmel láthatóan már csak raktárként funkcionált.

httpss://www.youtube.com/watch?v=hKGpAMPLlnE

A NAV felvétele.

A raktár átvizsgálása során szörnyű higiéniás körülmények között, összesen 2 ezer 233 db üveg és zacskó fagyasztott húskészítményt és zöldséget, megközelítőleg 70 kg összefagyott hústerméket,  8 ezer 124 liter tejterméket, valamint 1,5 raklap csokoládét találtak. Valamennyi termék szavatossága 2014–2016 év között lejárt. A fagyasztókban lévő nyersanyagok mellett macskaeledel, a csomagolt élelmiszerek közelében macskaürülék volt.

Előkerült egy zsugorfóliázásra használt hőlégfúvó is, valamint aceton és egyéb olyan eszközök, eszközmaradványok, amelyeket a termékek átcsomagolásához, a lejárati idő eltüntetéséhez és átírásához használtak.

A kormányhivatal helyszínre érkező munkatársai raktárban talált termékek megsemmisítését rendelték el -közölte Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes sajtóreferens.