Hírek Színes

Gyufaszálakból épült híres magyar épületek

A Szent István Bazilika, a Nyugati Pályaudvar, a nagymágocsi Károlyi-kastély, a szentesi Művészetek Háza, a szegedi Fogadalmi Templom, a gödöllői Grassalkovich-kastély is látható Körmendi Ferenc ma nyílt gyufamakett kiállításán.

Korom András – Vásárhely

Általános iskolás korában, még 1961-ben  egy rajz alapján készített el lombfűrésszel egy gyógyszeres szekrénykét melyet egy másik kövezett. Aztán katonakoréban már magas figyelőket és malmot épített hurkapálcából, de végül a gyufaszál makettekbe szeretett bele a szentesi Körmendi Ferenc, akinek ma nyílt tárlata a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

navigate_before
navigate_next

Az alkotó valamennyi munkáját szereti, de leginkább mindig a legutolsót, a Szent István Bazilikát. Hogy hány munkaórát fordított rá azt nem tudja, de a téli estéken volt mit dolgoznia vele. Két és fél télen átkészítette fényképek alapján.

A bazilika 250-260 doboz gyufaszál felhasználásával készült el. Az alkotó azt mondja, hogymind a kedvence. A tervei között szereel a budai, a veszprémi vár, a tihanyi apátság és a keszthelyi Festetics-kastély felépítése. Ehhez már kapott municiót a szegedi gyufahgyárból, egy nagy doboznyi, még mártogatás előtti, azaz fejetlen gyufaszálat.

Az érdekes kiállítás szeptember 16-ig látogatható.