Makó Színes

Önkéntesek segítik a makói múzeumot

Idősebbek és fiatalabbak is önkéntesként dolgoznak a makói József Attila Városi Múzeumban. Az önkéntesek száma évről évre nőtt, most már 15-nél is többen vannak. A visszajelzésekből kiderül, a vendégeik is kedvelik a kultúrakedvelő segítőket.

Gajáta Fanni – Makó

Pár évvel ezelőtt a makói József Attila Városi Múzeum önkénteseket toborzott, akik a tárlatvezetésekben és a programok lebonyolításában segítkezhetnek. A kezdetekkor alig voltak egy páran, jelenleg az önkéntesek száma meghaladja a tizenötöt is. Berki Istvánné már az elsőkként csatlakozott a felhíváshoz.

– Már a negyedik évemben vagyok itt. Amikor idekerültem, két önkéntese volt a múzeumnak – mondta Gyöngyi néni. Elmondta, az első két hetében sokat járt az intézménybe, hogy tanuljon. – Az igazság az, hogy minden olyan alkalmat megragadtam, amikor egy tapasztalt történész kollégák vezettek tárlatot. Például nagyon sokat tanultam egyetlen alkalommal a volt múzeumigazgatótól.

DSC_0899

A nyugdíjas pedagógus elárulta, a közösség miatt jó a múzeumi önkénteskedés. Emellett hiányoztak neki a gyerekek is a 40 év tanítás után. Ahogy ő mondta, amikor gyerekcsoportok látogatnak a Megyeház utca 4. szám alá, akkor él és virul igazán.

Kajáriné Kádár Katalin is régóta önkénteskedik a múzeumba. Számára fontos, hogy másoknak tudjon adni, így tagja a makói meridián tornacsoportnak, a Heti Betevőnek, illetve nyáron több táborba is ellátogatott.

– Mi teljes mértékben végezzük ezt a feladatot, szabadidőnkben, mert szeretjük a kultúrát, és mert szeretnénk valamit tenni – fogalmazott Kati. – Nekünk az a feladatunk, ha jön egy vendég, felhozzuk a Makó bemutató tárlatot megmutatni, majd a skanzent is megismertetjük. Körbevezetjük az Espersit-házban is, s reménykedünk, hogy élményekkel tér haza innen.

DSC_0889

– Én mindig is nagyon szerettem a történelmet és fiatalkoromban is örömmel hallgattam a régi makói történeteket az egykori Makófalváról. Régen is szerettem részt venni a városi kulturális rendezvényeken – vette át a szót Farkas Istvánné. – Nagy örömmel vettem, amikor volt lehetőségem önkénteskedni. Itt nagyon-nagyon sok lehetőség van, szabadidős kikapcsolódásra és a könyvtár-múzeum sok színes program helyszíne.

DSC_0903

Az önkéntesek elárulták, nagyon jók a visszajelzések a vendégektől. Sokszor a múzeumba látogatók kérdésekkel, érdeklődéssel érkeznek.