Hírek Külföld Makó

Nagybecskerekre gurult a makói T-Ford

A tegnap nyílt nagybecskereki Galamb József kiállítás egyik sztárja volt az 1921-ben készült, a makói Maros-parti Veterán Autós, Motoros Közhasznú Egyesület Ford T-modellje. Ez alkalommal látogatott el a szerbiai városba a Farkas Éva Erzsébet által vezetett városi delegáció.

MH-Nagybecskerek

A “Ford T-modell, mely négy kerékre tette a világot” című kiállítást Cedomir Janjic, Nagybecskerek (Zrenjanin) polgármestere nyitotta meg, akik Farkas Éva Erzsébettel a Szilágyi László által vezetett járművel nagy érdeklődés mellett hajtott be a város központjában lévő Szabadság térre.

– Ez az érdekes és szokatlan kiállítás összehozza ma a két város és biztos vagyok benne, hogy ezek a találkozók még jobban összekapcsolják a két  szomszédos települést. Sok nagybecskereki látogat el a makói fürdőbe, de mi szeretnénk, hogy a makóiak is eljöjjenek hozzánk – mondta a nagybecskereki polgármester.

ford-t-u-zrenjaninu_7

Halmágyi Pál kalauzolta a két város polgármesterét a kiállításon. Fotók: zrenanjin.sr.

Farkas Éva Erzsébet, aki elkísért többek közt Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, Karol Biernicki megyei levéltárigazgató, tiszteletbeli lengyel konzul és Gilicze János nyugalmazott levéltáros, a megköszönve a meghívást, azt hangsúlyozta, hogy a két várost összekapcsolja a történelem, ugyanis a Monarchia idején is együttműködött a két szomszédos megye – Csongrád és Torontál, s ez az együttműködés a mai napig is él. Nem csak a kultúra terén, hanem az oktatásban, a civil szervezetek között, a kiállításokban a diákcserék során is. A mai kiállítás is az együttműködés eredményeként, jöhetett létre, köszönhetően a Maros-parti Veterán Autós, Motoros Közhasznú Egyesületnek – számolt be a tegnapi látogatásról a Zrenjanin.sr.