Csütörtök délután nyílt meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársának a kiállítása a makói intézetben. „A házi szappanytól az arczkencsőcsig” című tárlat a paraszti tisztálkodást, illetve az egykori polgári divatot mutatja be.

Gajáta Fanni – Makó

Nagy fába vágta a fejszéjét Vukov Anikó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutatója, amikor nekivágott az első kiállításának anyagának feltárásában. A tárlat ötletét egy népdal adta: Bárkányi Ildikó egy néprajzi gyűjteményén dolgozott, amikor egy nótán megakadt Anikó szeme. Ez „Kocsmárosné, nem köll néköm a lánya. Egész hétön púderos a pofája” volt.

dsc_0992

– Utána egy-két nappal Ildikó mutatta a gyűjteményének a pipere darabjait, amelyek éppen leltározások alatt voltak, mint például egy arcpirosító. Ekkor javasoltam neki, hogy mit szólna egy kiállításhoz, s ő bátorított – emlékezett vissza Anikó.

Galéria:

A néprajzkutató kiállítása 2015-ben készült el és került ki a szegedi múzeumba. A József Attila Városi Múzeumba is ez a tárlat érkezett. A kiállítás megálmodójának a kedvenc darabjaihoz tartoznak a különleges és egyedi borotvatokok, illetve a hímzett szöveggel ellátott törölközők is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest