Makó Színes Térség

Amerikában tanulhattak a fiatal zenészek

A Nemzeti Tehetség Program segítségével, a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatásával a 19 éves maroslelei Vincze Vivien és a 18 éves makói Rácz Polla Metta egy hónapon át tanulhatott a Luzerne Music Centerben.

Gajáta Fanni – Makó

Szokody Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karon tanító pedagógus kereste fel a maroslelei Vincze Vivient és makói Rácz Polla Mettát egy életre szóló lehetősséggel: a lányok egy pályázati ösztöndíj segítségével egy hónapot tölthettek Luzerne Music Centerben a New Yorki állambeli Albany városában. A zenei tábor érdekessége, hogy Elizabeth Pitcairn igazgatónak és vezetőjének a tulajdonában van a világ leghíresebb Stradivari, a “vörös hegedű”, amelyet egy film szerint a felesége vérével festett meg.

14256737_1258706644181289_1764626680_n

– A Makói Magán Zeneiskolában kezdtem a zenei pályafutásomat. Furulyáztam két évig, majd utána volt lehetőségem hangszert váltani. Ekkor Hotczi Zoltánhoz jártam, aki fagotton tanított. Ő mutatta meg ezt a hangszert – emlékezett vissza Vivien. – Július 18-én utaztunk ki Albanyba és egy hónapot töltöttünk kint. 4 hét, intenzív felkészülés volt. Hetente voltak koncertek, illetve kamarakoncertek. Általában minden hétre kaptunk egy anyagot, amit el kellett végeznünk. Játszottunk Wagnert, a Tell Vilmos nyitányt és Beethoven V. szimfóniáját is.

14256736_1168745273193051_1841493757_n

– Legjobban az emberek zenei hozzáállása tetszett  Amerikában – vette át a szót Polla Metta. Polla véletlen került a zenevilágba, egy gyakorló órán tetszett meg neki a hegedű. – Odakint mindenki fakultatív módon tanulja a zenét és nem úgy, mint itthon, konzervatóriumban. Kint sima középiskolában tanulnak a gyerekek és ugyanúgy szeretik a zenét, mint mi. Délután járnak különórára.

Sara Changgel is találkoztak a lányok.
Sarah Changgal is találkoztak a lányok.

A két lány a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskolában ismerkedett meg, ugyanis kollégiumi szobatársak voltak. A barátnők együtt fedezték fel Amerikát is: eljutottak Saratoga Springsbe, ahol megnézték a Nww York City Balett-nak és a Philadelphia Orchestra előadását. Illetve Sarah Chang, aki Amerikában nagyon híres hegedűművész koncertjén is voltak. A hegedűművész a táborba is ellátogatott.

– A Luzerne Music Centerben Lengyelországból, Bulgáriából , Franciaországból érkeztek zenészek. Magyarországról heten érkeztünk, mi ketten, illetve Pécsről és Budapestről is voltak még – tudtuk meg Vivientől. – A legtöbben Amerikából, Jamaicából és Kanadából jöttek a táborba.

navigate_before
navigate_next

Viviennek és Pollának is komoly terveik vannak. Mindketten zenekarban szeretnék folytatni a pályafutásukat. A maroslelei lány jelenleg Debrecenben tanul és a később akár tanítaná is a fagottot. A külföldi utazás után elgondolkozott más országokon is. A makói hegedűs Szegeden tanul. Egyik álma, hogy bekerüljön egy vonós négyesbe.