Különleges tárgyakkal, tisztálkodó szerekkel, sminkekkel és régi plakátokkal is találkozhatnak azok, akik megnézik a József Attila Városi Múzeum kiállítását, amely holnap délután nyílik.

Gajáta Fanni – Makó

Csütörtökön nyílik meg a József Attila Városi Múzeumban egy különleges kiállítás, “A házi szappanytól az arczkencsőcsig” címmel. Tárlat felállítása már két napja már gőzerővel megy Vukov Anikó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutató munkatársával.

– Ez a Móra Ferenc Múzeum néprajzi kiállítása. Itt leginkább Csongrád megyei tárgyakat láthatunk, mint szarufésűk, borotvatokok és borotválkozó tükrök és törölközőket, de Békés megyei tárgyak is reprezentálják magukat – tudtuk meg a szegedi múzeum munkatársától. – Azt szoktam mondani tárlatvezetéskor, hogy amit láthatunk az egész Kárpát-medence néprajzi, illetve paraszti világának tárgyi kultúrájába ad betekintést.

DSC_5838

A makói múzeumban megtekinthető kiállításon makói és apátfalvi tárgyakat is megtekinthetnek majd az érdeklődők, de a tárlat magyarázói táblái főleg Szegedre koncentrálnak, összpontosítanak.

– A makói Topcsi László borbély és fodrászmester műhelyéről is készült fotó, amelyet a makóiak is láthatnak – árulta el Vukov Anikó.

A néprajzkutató elmondta, a régi és a mai kor tisztálkodási szokásai sokban nem változtak, a fő cél, miszerint másoknak tetszünk, megmaradt. Azonban, ha a kiállításon összehasonlítjuk a paraszti és városi szokásokat, ellentmondásokat találhatunk. Vukov Anikó szerint a mai tisztálkodási szokások az egykori városi hagyományt követi, de a natúr kozmetikumok visszatérésével a paraszti világhoz nyúlunk vissza.

DSC_5835

A kiállítás kuriózumai a borotvatokok: az egyénileg, kézzel faragott, díszített feliratos darabokat ma már nem is használják. Már abban is fellelhető a gyermekzárat, amellyel az éles pengéket tudtak elrejteni. De a díszes törölközők is igazi különlegességek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest