Színes Térség

Szépkorút köszöntöttek Apátfalván

Szépkorú lakost köszönthetett az apátfalvi önkormányzat hétvégén. Restás Jánosné szeptember 2-án született, Apátfalván 90 évvel ezelőtt. Jelenleg lányával él együtt, aki mindenben segíti.

MH – Apátfalva

Világ életében a földműveléssel foglalkoztak Restás Jánosné Simon Rozália és családja. A tősgyökeres apátfalviak kukoricát és búzát vetettek a földjeikbe, illetve sertéseket, juhokat és teheneket neveltek. Rozika néni egy szem lánya elárulta, szüleik egy falusi bálon ismerkedtek meg, majd édesapja elszöktette az édesanyját a bálról.

DSC_5307

– Ez 1948 nyarán történt, majd alig 2 hónappal később megtartották az esküvőt is. Persze, a szüleik tudtak erről – mesélte Antal Istvánné Margit, Rozika néni lánya. A szépkorú asszonynak egy unokája és két dédunokája született.

Rozika néni és férje 1971 óta laknak Apátfalván, előtte egy tanyán éltek. Párja 12 évvel ezelőtt hunyt el, azóta mindenben a lánya segít neki.

DSC_5322

– Minden reggel újságolvasással kezdődik édesanyám napja. A szeme nagyon jó, de sajnos a hallása kevésbé, így inkább olvasni szeret. Jó időben sétálgatni is eljár. Az egyik rokonunk az utcában lakik, oda is át szokott menni – mondta Margit.

Rozi néni nem válogatós, mindent jóízűen megeszik. Főleg a húsból készült ételeket szereti. Az ünnepi menüben tyúkhúsleves, töltött káposzta és töltött húsok voltak a terítéken.

DSC_5317

Az idős asszonyt nem csak családja, de az apátfalvi polgármester és alpolgármester is felköszöntötte. Szekeres Ferenctől és Bálintné Siprikó Zsuzsannától a nagy csokor virág mellett ajándékkosarat, illetve Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét kapta.