Térség

Kerékpárutat szeretnének Pitvarostól Mezőhegyesig

A múlt hétfőn ismét elütöttek egy kerékpárost Pitvaros és Mezőhegyes között. A balesetek miatt a képviselő-testületek már 2012-ben határozatot hoztak arról, hogy kerékpárutat szeretnének a két szomszédos település közé. (A hétfői baleset. Olvasói fotó.)

Korom András – Pitvaros

A hétfői, még a Békés megyei szakaszon történt balesetben könnyebb sérüléseket szenvedett egy férfi, ám az elmúlt évek alatt több halálos baleset is történt már – bizonyítják ezt az út szélén, az elhunytak emlékére állított keresztek.

– Nincs 5 kilométer Pitvaros Mezőhegyestől, s sokan járnak az egyik településről a másikra dolgozni, s épp a csekély távolság miatt biciklivel. Nagyon sok indoka van annak, hogy szeretnénk ezt a kerékpárutat – mondta Radó Tibor.

A pitvarosi polgármester hozzátette: – Az egyik ok, hogy 4430-as, azaz a Makó-Csanádpalota-Mezőhegyes-Battonya közti útvonal nemzetközi határforgalmi útvonal. A másik hogy például a környék egyetlen OTP bankautomatája Pitvaroson van, az Erste Banké pedig Mezőhegyesen, így a készpénzfelvétel miatt is sokan szállnak kerékpárra. De járnak oda bevásárolni, hivatalos ügyeket intézni és szórakozni is.

– Már korábban jeleztük az Állami Közútkezelőnek, hogy az útépítési tervekbe próbálják ezt felvenni. Kistérségi szinten is jeleztük, hogy fontos, de megértjük, hogy a kistérségben a prioritás a Hódmezővásárhely-Maroslele-Makó kerékpárút megépítése, hiszen a két város a választókörzet két legnépesebb települése. Bízunk benne, hogy a következő fejlesztések során mi is sorra kerülünk úgy, ahogy Csanádpalota és Kövegy közt elkészülhetett a bicikliút. De fontos lenne a Pitvaros-Nagyér esetleg Tótkomlós irány is – mondta.