Makó Színes Térség

Angyalos búcsú Bogárzón – galériával

Ma rendezték jövőre 110 esztendős bogárzói templom búcsúját. A Szent Őrzőangyalok ünnepén rendezett programon a szervezők színes kulturális műsorral és igazi vásári hangulattal várták a látogatókat.

Szabó Anita – Makó/Bogárzó

A bogárzói templomot 1907. szeptember 1-jén Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel, de búcsúját a kezdetek óta a Szent Őrzőangyalok ünnepén tartják. A régen virágzó tanyaközpont szívében fennmaradt kis templom egykor a helyi lakosok, az egyház és a város összefogásában épült fel és a búcsú hagyománya ma is ezt a hármas egységet hivatott jelképezni. Ennek fontosságára utalt beszédében az alkalom ünnepi szónoka, Farkas Éva Erzsébet makói polgármester, aki külön kiemelte az elveszett tanyai világ család- és munkaszeretetét és szakértő mezőgazdasági tevékenységét. Megköszönte a szervezők közel egy évtizedes áldozatos munkáját, amellyel összefogják a bogárzóiak találkozóját: – Nekik hála, mára több száz embert vonzó, igaz és hiteles esemény résztvevői lehetünk. Éltetik a népi hagyományokat, a valaha itt élők értékeit őrzik, igényes produkciókkal tartalmas kikapcsolódást nyújtanak, hívnak és hazavárnak mindenkit Bogárzóba.

Az elmondottakat bizonyítja, hogy sok egykori lakos vesz részt örömmel a kora szeptemberi ünnepen. – Itt nőttem fel, ide jártam iskolába és 1960-ig Bogárzóban éltem a családommal. Minden esztendőben részt vettünk a búcsúban. A szentmise után volt kirakodóvásár, ebédre jöttek a vendégek és délután bált rendeztek a Körben, ahol táncolhattak a fiatalok. Szép világ volt, szívesen gondolok rá – emlékezett vissza Molnár Sándorné Varga Piroska, egykori lakos.

navigate_before
navigate_next

A megnyitót követően Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe Oláh Nóra művésztanár „Főnixutak, bőrtollak, szófigurák” elnevezésű kiállítását a templomban. – Eddigi pályafutásom kis ízelítőjét adom most, amelyben megtalálható egy madár életutat bemutató bőrkép sorozat, a saját verseim képi átiratai, illetve a bőr és fa könyv- és mappaborítóim. Az üzenet, amit szeretnék átadni a munkáimmal, hogy mindig lehet újrakezdeni, átgondolni és új dolgokat kipróbálni – avatott be motivációiba Oláh Nóra. Az ismert alkotó három évtizedes munkásságának foglalatát adta mostani tárlatával, amelyet a héten tragikus hirtelenséggel elhunyt kórus- és költőtársa, Bíró Zsolt emlékének ajánlott.

A nap gazdag kínálatában kulturális és vallási programok egyaránt szerepeltek. Az ünnepi szentmisét Szabó Zoltán Jenő csanádpalotai plébános mutatta be; délután a színpadon fellépett a Maros Táncegyüttes, népdalokat énekelt és ősi hangszereken játszott Gerencsér Nóra és Boros Csaba, valamint koncertet adott a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara. A régi búcsúk hangulatát idézte a sokszínű kirakodóvásár, a lovas kocsizás és a kézműves játszóház. Találkozó lesz jövőre is Bogárzóban, amikor a templom felszentelésének 110 éves évfordulójára emlékeznek majd.