Hírek Makó

Ingyen tankolást tervez Makó

Bárki térítésmentesen töltheti majd fel járművét. És ez nem a Kétfarkú Kutya Pártja választási ígérete.

Korom András – Makó

Persze nem olyan szép a dolog, amint az elsőre kinéz, hiszen csak arról van szó, hogy a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy elektromos töltőállomások létesítésére ad be egy pályázatot. Ilyet létesítenének a Hollósy Kornélia utcai parkolóban, az ipari parkban, illetve az Ardics és Miklós utcák kereszteződésében. Az első helyszínen lassabb, míg a másik kettőben úgynevezett gyorstöltésre lenne lehetőség. Az összesen 8 millió 876 ezer forintos pályázat a töltőállomások létesítésének teljes költségét állná.

Az ülésen Török Miklós (DK) képviselő kérdezett rá, hogy hány elektromos autóról tudnak Makón, illetve ki is üzemeltetné ezeket a töltőállomásokat.

ardics-miklós

Az Ardics és a Miklós utcák torkolata. A szrtádáról ide várnák az elektromos autókat.

Varga Péter, az innovációs és fejlesztési iroda munkatársa válaszában nem tudta megmondani pontosan hány ilyen autó van. Úgy fogalmazott, hogy Makón csekély számú ilyen jármű van, ezért az átmentő forgalmat szolgálnák ki. A jövőre gondoltak a pályázattal. Hozzátette: a töltés időtartama a jármű akkuteljesítménytől függ, 15-30 perc közötti időszak. A villámtöltő állomásnál még rövidebb ideig tart. Az üzemeltető, a pályázat lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat vagy a gazdasági társaságai üzemeltetik. Jelenleg ingyen lehet az ilyen töltőket használni.

Farkas Éva Erzsébet polgármester szerint nem csak autókat, de elektromos kerékpárok is tölthetők majd itt. A töltőállomásokat pedig az önkormányzat vagy önkormányzati cég működtetheti.

Hadik György (Fidesz-KDNP) képviselő a témához szólva közölte, hogy a hibrid autók nem a legszegényebbek járművei, így arra számítanak, hogy a töltési lehetőségük miatt a tehetősebb turisták is bejönnek a városba. (Ugyan hibrid autót nem kell árammal tölteni, az elektromosat igen, de a többi igaz, ezek az autók ma még jelentősen drágábbak, mint a hasonló méretű és kategóriájú benzines vagy diesel autók – a szerző.)