A kormány nemzeti ügynek tekinti a népszavazást, és nem pártügynek. Ha a magyar választók nem segítenek a kormánynak, akkor a kormány nem tudja kivédeni a betelepítésről szóló uniós döntést. Aki a népszavazási bojkott mellett kampányol, az gyáva politikus– jelentette ki a mai kormányinfón Lázár János. Persze más ügyekről is szó esett. MTI Fotó: Kovács Attila

MH összeállítás

– Támadás alatt áll a hazai földtörvény, mivel a hazai szabályozás nem teszi lehetővé a külföldiek földvásárlását – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Hozzátette: az Európai Bizottság kenyértörésre akarja vinni a dolgot, ezért szövetségesekre van szükségünk.

Lázár János közölte, a földet a gazdáknak programból folytatják a 3 hektár alatti területek eladását, míg az ennél nagyobb területeket nem értékesítik majd. Az eddigi értékesítésből befolyt 270 milliárd forintot pedig államadósság-csökkentésre fordítják.

A kormány átnézte, hogy milyen állapotban van az egészségügyi felsőoktatás. A legkomolyabb minőséget jelenti ma Európában ez az ágazat – mondta a miniszter. A kormány célja, hogy ezeket az egyetemeket megerősítse, ezért létrehoz egy a fejlesztésekkel foglalkozó tanácsadó testületet.

A miniszter szerint óriási lehetőség van abban, hogy Magyarország lehet Európa orvosképzési centruma. – Még az idén döntéseket hoz a kormány, hogy 2018-ig milyen népegészségügyi programokat indít. Erre nem lehet tovább várni, mivel a hazai adatok lényegesen rosszabbak, mint az uniós országokban – tette hozzá.

A tanévkezdés kapcsán Lázár azt mondta, hogy teljes konszenzus van abban, hogy a gazdaság egyik hátránya a korábbi szakképzési infrastruktúra. Éppen emiatt több nagyvárosban munkaerőhiány van. Olyan rendszert kell kialakítani, ami piacképes szakmai tudást ad, és aki elveszíti a munkáját, az képes legyen új szakmában elhelyezkedni.

Szeptember 16-án a V4-ek közösen fognak fellépni a pozsonyi uniós csúcson a bevándorlás ügyében. Kiemelten fontos, hogy az uniós költségvetési politika alapeleme a szigor legyen, valamint a biztonságnak az első helyre kell kerülnie – mondta Lázár. A kohéziós és agrárpolitikát meg kell őrizni, mivel ezek jelentős sikereket tudnak felmutatni. A szociális ügyeket és a migrációt nemzeti hatáskörben kell hagyni Az illegális bevándorlás a következő években is központi téma lesz, ezért a déli határt meg kell erősíteni. Az Európai Bizottság nem indított kötelezettségszegési eljárást a déli határzár ügyében – mondta. Lázár János hangsúlyozta, hogy kormány nemzeti, és nem pártügynek tekinti a népszavazást. -Ha a magyar választók nem segítenek a kormánynak, akkor a kormány nem tudja kivédeni a betelepítésről szóló uniós döntést. Nem demokratikus álláspont, hogy valaki amellett érvel, hogy maradjanak otthon az emberek – mondta. Szerinte aki a bojkott mellett kampányol, az gyáva politikus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest