Júniusban mutatta be Kiss Jenő és Győrfi Lajos szobrászművészek a Návay-szoborcsoport fő alakjának makettjét. Csütörtökön Farkas Éva Erzsébet megtekintette az 1:1 arányú alkotást is.

Gajáta Fanni – Püspökladány

2014 márciusában fordult az akkori városvezetéshez Halász Tamás a Návay-szobor újraállításának ötletével. Egy évvel később az új városvezetés az ügy mellé állt. Két évvel az elgondolás után több mint egy tonna agyagból és 100 kilónál is több fémszerkezetből elkészült a Návay-szobor 1:1 arányú mása. A szoborcsoport fő alakja mellett a két mellékszobrot is rekonstruálták, amelyek 1935-ben készülhettek. Győrfi Lajos elmondta, akkoriban még nem tudták szépen összehegeszteni a több darabból álló elemeket, így azokat csavarokkal illesztették össze. A közeljövőben ezt is javítani fogják még.

– Jelenleg a homokfúvás állapotban vannak. Leszedtük róluk az összes sallangot és koszt – avatta be a sajtót a püspökladányi szobrászművész. – Egykor azokat a részeket, ahonnan kivettek elemeket, azaz a lyukakat nem pótolták, hanem kivágták a bronzból, majd ólommal kalapácsolták össze. Ezeket a részeket összehegesztjük, majd patinázzuk a szobrokat.

DSC_0551

A 2 méter magas szobrok, amelyek egy anyát és lányát, illetve apát és fiát ábrázolják közel 500-550 kilogramm egyenként. Mindkét alkotás hasonló állapotban volt. A szoborcsoport fő része a közel 3 méter magas Návay Lajost ábrázoló alak. Még a makett bemutatásakor mondták a szobrászművészek, hogy az új szoborcsoport a régi látványtervek alapján készültek, csak Návayt kellett újra alkotni, arányosabbá tették.

– 1935-ben egy civil ruhás, békés hangulatú főfigurát képzeltek el, azonban a szobrász kérésre úgy készült el, hogy kard van a bal és sapka a jobb kezében – mondta a makói Kiss Jenő szobrászművész. – A főfigura majdnem kész van: már csak egy kevés díszítés, egy-két drapériatologatás van hátra. Ilyenkor már nüanszokon szoktunk eljátszadozni.

DSC_0584

A szoborcsoport talapzata a fagyálló süttői mészkőből készül. A főalak homlokzati része is ebből lesz. A posztamens egy koszorút és Návay Lajos feliratot ábrázolja – az eredeti is ugyanígy nézett ki, még a betűméreteket is pontosan vágták ki az újon.

Návay 1:1 arányú mását Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel közösen leplezték le a művészek. Makó első embere elmondta, nagy megtiszteltetés volt a meghívás. A makói önkormányzat emlékversenyekkel, emlékkonferenciákkal, emlékérmékkel és az emlékbizottság létrehozásával is tisztelgett Návay munkássága előtt. Hozzátette, a Návay Emlékbizottság kulcsfontosságú szerepet játszott a szobor újraállításában.

– Ennek az ügynek kiemelt szereplője Lázár János országgyűlési képviselőnk, aki teljes mértékben mellé állt. A miniszterelnökség és a Magyar Kormány támogatásával szinte 100 százalékos támogatással valósulhat meg a szoborcsoport helyreállítása – fogalmazott a polgármester. A szoboravatási ünnepségre az országgyűlési képviselő mellett Kövér László házelnököt is meghívták.

Galériánk:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest