A 369 – 2013. január 1. és 2014. október 31. között született – makói gyerek közül július végéig csupán 84-et oltottak be bárányhimlő ellen. Pedig az oltás költségét a város állja. Az öt gyermekorvos szeptemberre 90 vakcinát igényelt.

Korom András – Makó

Hiába próbált hatni a makói önkormányzat, s a háziorvosok a makói, ebben a tanévben óvodába készülő gyerekek szüleire, egyelőre nem tolonganak a szülők, hogy a számukra teljesen ingyenes rubeola elleni védőoltást beadassák gyermekeinek. Pedig sem az egyébként 20 ezer forintba kerülő (kétszeri) vakcina, sem az oltás beadatása sem kerülne semmibe. Az előbbire a makói önkormányzat 6 millió forintos keretet különített el, az utóbbiért pedig nem kérnek külön pénzt a háziorvosok.

Azok a gyerekek, akik megkapják a szurit, mentesülnek két hét kellemetlen viszketéstől és az azzal járó szenvedéstől.

baranyhimlos_gyerek720_1

A képviselő-testület tagjai június 11-én kezdték személyesen házhoz vinni a kisgyerekes szülőknek az ezzel kapcsolatos levelet, nehogy az elkallódjon a postaládákat elöntő, sokszor olvasatlanul kidobott reklámújság hegyekben. Néhányan közülük azt tapasztalták, hogy sem a gyerekek, sem a szülők nem tartózkodtak azon a lakcímen, ahová bejelentették őket. A gyermek háziorvosok is minden kisgyerekes – őket felkereső – szülőt tájékoztattak a lehetőségről.

A védőoltással kapcsolatos adatokat Farkas Éva Erzsébet polgármester a tegnapi testületi ülésen ismertette. Hozzátette, hogy akik beadatták, örültek a lehetőségeknek, s bíztak abban, hogy más korosztályokat más védőoltásban is részesít a város. Most arra számítanak, hogy a szabadságolások végét követően szeptemberben indult az oltás dömpingje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest