Hírek Makó

A makói ÁSZ vizsgálat veleje

Hogy ne hallgasson mint a csuka és ne üljön úgy, mint egy hülye, ha társaságban véletlen szóba kerül a makói önkormányzat 2011-14 közötti gazdálkodásának számvevőszéki vizsgálata.

Korom András – Makó

– Mi a fittyfenéért vizsgálgat az utóbbi időben ennyit az Állami Számvevőszék Makón?

– A soron kívüli vizsgálatokat a jelenlegi városvezetés kezdeményezte megválasztása után, hogy tisztán lásson az előző polgármester által hagyott zűrzavarban.

– Miket vizsgáltak?

– Azt, hogy a jogszabályoknak megfelelően működött-e az önkormányzat (mely ezt a makóiaktól nem csak elvárja, de bünteti is, azokat, akik megszegik a helyi rendeleteket) az választások előtti ciklusban, de átvilágították a Városgazdálkodási (korábban Kommunális Kft-t, a roma és a román nemzetiségi önkormányzat működését is.

– Melyik ezek közül a legérdekesebb?

– A közmondás szerint a fejétől bűzlik a hal, azaz az önkormányzat működése.

– Itt mit találtak?

– Szabálytalanságok sorozatát.

–  No és? Tegye a kezét a szívére, aki mindent teljesen szabályszerűen végez. Elvégre ez egy olyan „kiskapukkal”, ügyeskedéssekkel megtűzdelt ország.

– Csakhogy az önkormányzat nem a saját pénzével, hanem a makói adófizetők által befizetett adóforintokkal is dolgozik. Ráadásul rendeletalkotási jogköre van. Azaz helyi “törvényeket” hoz.

– És…?

– Az Állami Számvevőszék arra jutott, hogy a vizsgált 4 év alatt az önkormányzatnak fogalma sem volt, hogy pontosan milyen ingatlanjai vannak, márpedig amiről nem tudtak azt nem lehetett bérbe adni, vagy ha már bérben volt, akkor ellenőrizni, hogy fizettek-e utána bérleti díjat. Ráadásul jelentős összegű követelést görgetett maga előtt a város és semmit sem tett, hogy a kinnlévőségeket behajtsa. 2011-14 között a költségvetési tervezés és beszámolás, illetve a pénzügyi tervezés sem volt megfelelő. Azaz trehányul dolgoztak.

– Kit érdekel ez, hiszen ez a városháza dolga volt, nem az egyszerű embereké…

– Pedig azokon csattant. 2013-ban 30 százalékkal emelték meg a kommunális és az iparűzési adót, de az Úri utcai szárnyba költözött át a hivatal, az ebek harmincadjára hagyva a városháza nagyobb felét, s számos embert ki is rúgtak, mert különben elfogyott volna a város pénze. Buzás Péter ráadásul eltitkolta munkáltatója, azaz a képviselő-testület előtt, hogy csődhelyzetben van a város.

– Akkor hogy nem ment végül csődbe a város?

– Mert 2014 tavaszán a kormány 5 milliárdos adósságot vállalt át Makótól, az adósságkonszolidáció keretében.

– Ezek a Buzásék mekkora hibát vétettek?

– Az ÁSZ szerint 2011 és 2014 között összesen 688 millió forintosat.

– Ki  mindezért a felelős?

– Buzás Péter polgármester vezette a várost, s Bánfi Margit volt a jegyző, akinek a feladata a hivatal vezetése volt a feladata. Ők ketten.

– Aha, akkor ez megint az “elmúltnyócévezés”…

– Nem egészen. Arról van szó, hogy egyszer pontot kellett tenni a Buzás-korszak végére. És mérlegre tenni a közelmúltat.

– Milyen következménye lehet az átvilágításnak. Megint lesz feljelentés, mint a Viziközmű ügyben volt?

– Buzás Pétert a makói választók váltották le, Bánfi Margit munkaviszonya pedig 2014 végén megszűnt. A makói testület csak annyi tehetett, hogy határozatban ítélte el az ÁSZ vizsgálatában megállapított hanyag, hozzá nem értő munkájukat…