Hírek Makó

Megszólalt Gyurcsány Ferenc makói hangja

A kvótanépszavazáson való részvételre és a NEM szavazat választására buzdították a mai képviselő-testületi ülés többségi képviselői a makóiakat, az ellenzéki Török Miklós viszont érvénytelen szavazásra kérte a város polgárait. Kapott is érte.

Korom András – Makó

Akadozott a szavazógép, így kézfeltartással szavaztak a mai testületi ülésen a makói városatyák. Az ülés elején Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző adott tájékoztatás az október 2-i népszavazásról. Elmondta: 23 szavazókört alakítottak ki a városban. Akiknek csak Makó áll a lakcímkártyájukban (azaz hajlék nélküliek) vagy átjelentkeztek ide, október 2-án a Bartók iskolában voksolhatnak. Hozzátette, az 511-820-as telefonszámon jelentkezhet, aki nem szerepel a névjegyzékben vagy a népszavazással kapcsolatban kérdése, észrevétele van.

DSC_0440

Napirend előtt Czirbus Gábor alpolgármester arra kérte a makóiakat, hogy október másodikán szánjanak tíz percet erre fontos kérdésre, s szavazzanak. – Tavaly ősszel 6500-an írták alá, hogy nem kérnek a betelepítésből. 250 aktivista dolgozik majd népszavazás ügyben a következő hetekben – tette hozzá. Örült, hogy népszerű a népszavazási indítvány, ami rendkívül fontos kérdés, ezért kell elmenni mindenkinek szavaznia. Hozzátette: tavaly többször is volt a Homokhátságon, hogy lássa a migránsokat, de ellátogatott a szerbiai horgosi táborba is a múlt hónapban. – Láttuk, hogyan áll a másfél millió migráns, hogyan viselkedik Európában. Nem tudom elképzelni Makó utcáin az értékeinket, szabályainkat be nem tartva élnek, közlekednek, ahogy azt sem, hogy a lányommal egy iskolába járjanak, s molesztálják a gyerekeket. 1 millió migránsból alig 50-et sikerült eddig integrálni, a többieket az európai uniónak, köztük a magyaroknak kell eltartani. Pedig nekünk az a célunk, hogy Makót építsük. Közös nemzeti érdek a szavazáson való részvétel – mondta.

DSC_0453

Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP): a kétmillió migránsból 54-en vállaltak munkát, pedig a BMW, Mercedes és az Adidas is kínált nekik munkalehetőséget. A migránsok a gyerekeket rabszolgának, a nőket szajhának tekintik.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) is a népszavazáson való részvételre buzdított. Hangsúlyozta: ez nem a belpolitikai csatározásokról szól, hanem, hogy meg tudjuk védeni értékeinket. – A betelepítés súlyos biztonsági kockázatokkal járhat. Nem szabad vállalnunk, hogy ide betelepítsenek migránsokat, akik szeretnének a szociális jólétünkből részesülni. Ráadásul az erősebb nemzetek kiválogatják őket, s a maradékot küldik vissza Kelet-Európába – közölte. Kérte az ellenzéki képviselőket, hogy nyilvánosan ők is támogassák a betelepítés elleni szavazást.

Hadik György (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: egy migráns eltartása 140 ezer forintba kerül ami több, mint amennyi a minimálbér. – Ők muszlimok, akiknek a dzsihád, a szent háború a céljuk a keresztények ellen. Vegyük már észre, ha a népszavazás nem lesz eredményes, nem Orbán, hanem az ország bukik el.

Toldi János (Fidesz-KDNP): – Ha érzünk magunkban magyarságot, el kell mennünk szavazni. Brüsszel két év után sem utalta át Magyarországnak a migránsválság költségeit. Ha Makóra is érkeznének migránsok, akkor miattuk kellene megnyirbálni a makóiak járandóságait – mondta, majd felszólította azokat, akik sosem voltak szavazni, hogy most menjenek el, s maguk érdekében tegyenek x-et a „NEM” mellé.

Kádár József (Fidesz-KDNP) szerint is mindenféleképpen a kormány mellé kell állni, mert a betelepítés növelné a terrorveszélyt, a terroristák ugyanis elbújtak a menekültek közé.

Török Miklós (DK) arra hívta fe a figyelmet, hogy tegnap a Kúria döntött arról, hogy a kék plakátok vélemények, amint a képviselők által elmondottak is. – Egy állam attól tud erős lenni, ha a polgárait meg tudja védeni. De nem arról, hogy mindenki elutasít, aki menekültként érkezik. Kényszerbetelepítési kvóta nem létezik – mondta és arra kérte az embereket, hogy ha nem érzik kényszerként, akkor ne menjenek el szavazni, vagy ha elmennek, érvénytelen szavazatot adjanak.

DSC_0429

– Nem értem, hogy néhány éven belül Önöknél, hogy állt be pálfordulat, hiszen néhány éve elutasították a határon túli magyarokat (utalt a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazásra) – reagált Török Miklós felszólalására Czirbus Gábor. – Hogy tudna Ön nyugodtan aludni úgy, hogy a migránsok nem hajlandóak még igazolni sem magukat a határon. Felháborító, hogy arra hívja fel a makóiakat, hogy ne menjenek el szavazni, ahogy ezt Gyurcsány Ferenc is mondta néhány hete. Pártpolitikát csináltak a nemzeti ügyből – tette hozzá az alpolgármester.

Hadik György Töröknek címezve felszólalását azt mondta: a legnagyobb ellenfél ez ügyben az emberi butaság. A robbantgatások, a nyakelvágás (utalt a franciaországi terrorcselekményekre) nem a jóindulat jele – tette hozzá.

Weszelyné Végsheő Henriett is riposztolt: – Úgy érzem, mintha Török képviselő úr Csipkerózsikaként az utóbbi időkben aludt volna. Tényekről beszélünk a terrortámadásokkal kapcsolatban.

DSC_0429

Kovács Sándor azt mondta, hogy az egyik ismerőse, aki nem kimondottan a polgári oldalhoz tartozik, azt mondta neki, hogy akiket be akarnak telepíteni, nem fogadják el a törvényeinket. A képviselő Török Miklósról megállapította, ő Gyurcsány Ferenc makói hangja.

Toldi János szerint ha nem fogadjuk be a migránsokat, akkor az Európai Unió megbüntet, fizetni kell.

Török Miklós viszontválaszában azt mondta képviselőtársainak, hogy: – Önök is politizálnak. A népszavazási kérdésnek a kormányra és az országgyűlésre nincs joghatása. Fölösleges részt venni a szavazáson – tette hozzá azzal, hogy örül, hogy Gyurcsány Ferenc makói hangjának nevezték.

Farkas Éva Erzsébet polgármester szerint kötelességünk részt venni a népszavazáson. – Ha a 23 ezer 500-as Makóra 500 migráns kellene elhelyezni, annak óriási gazdasági, társadalmi és szociális következményei lennének. Felmérhetetlen lenne, hogy a Magyarországra érkező migránsok ittlétének milyen következményei volnának. Alapjaiban megrendítenék a Szent István királyi örökséget – közölte. Török Miklósnak azt mondta: a magyar polgárok döntéshozatalát kérdőjelezi meg azzal, hogy érvénytelen szavazatokra biztatja az embereket. – Ez megkérdőjelezi, hogy Önök valóban Makó és Magyarország érdekeit képviselik-e – közölte a polgármester.

A testület további legfontosabb döntéseiről később külön anyagban számolunk majd be.