Makó Színes

Termet dekorálnak a JAG-os gólyák

Az ismerkedés és a csapatépítés a célja a József Attila Gimnázium Gólyatáborának. A kétnapos programban teremdekorálási, kreatív és játékos feladatok is szerepelnek.

Gajáta Fanni – Makó

Már hagyománynak számít a makói József Attila Gimnáziumban, hogy az ötödik és kilencedik osztályosoknak, vagyis a gólyáknak tábort szerveznek a felsőbb tagozatos diákok. Ilyenkor az ismerkedés és a csapatépítés áll a középpontban. Így a tanévet úgy kezdik meg a gólyák, hogy egymással, a tanáraikkal, a tantárgyakkal és az épülettel is megismerkednek.

– A diákok nagyon szeretik, ezért is vált az egyszeri próbálkozásból hagyománnyá. Olyan jó tapasztalatik voltak a tanárok és a tanulók részéről, hogy úgy döntöttünk, folytatni fogjuk – tudtuk meg Huszár Szabolcs igazgatóhelyettestől. – Bár sok munkát igényel a tábor megszervezése és lebonyolítása, hosszabb távon megtérül. Így legalább nem úgy kezdődik a tanév, hogy a különböző problémák, feszültségeket kell orvosolni.

DSC_0417

A „Nyomot hagyunk” teremfestés nagyon népszerű a diákok körében. Ilyenkor azt a termet, amelyet osztályfőnöki órákon használnak, kidekorálják tematikusan. Kedden egy angol, egy magyar, egy történelem és egy matematika termet festettek a kilencedikesek. Az ötödik osztályosok egy különleges technikával állatokat és tárgyakat készítettek.

– A régebbi festések is megmaradnak a termek falain, csak továbbfejlesztjük – mondta Kocsisné Maráczi Margit rajz-, és médiaszakos tanárnő. A véleménye szerint a diákok azért is szeretik a teremdíszítést, mert így maguknak érzik az osztályokat. – Informatív jellegű képeket, kreatív gondolatokat és fejlesztő feladattípusú festések is készülnek ilyenkor.

DSC_0407

Győri Csaba is részt vett a munkálatokban, ő és osztálya a József Attila termet dekoráltak. A falra a Szegedi Tudományegyetem homlokzata és az SZTE épülete előtti szobor került fel.

– Annak idején azért választottam a JAG-ot, mert szimpatikus volt. Főleg angolból vagyok erősebb – mondta Csaba, aki még Svédországban is járt általános iskolába. – Szerintem jó lesz itt és várom is a tanév kezdetét. Az osztálytársak jó fejek és kedvesek is.

DSC_0415

A gólyatáborban jelenlegi és egykori gimnazisták is segítenek. Engedi Norbert tavaly érettségizett, de örömmel tért vissza az iskolájába. Elmondta, mindig szeretett részt venni a különböző programok szervezésében, és ha lesz az egyetem mellett ideje, visszatér még a gimibe.

– Most is hívtak, hogy egy kis fizikai munkában és szellemi kreativitásban is segítsek. Illetve a kicsik összeterelésében is segítek, ugyanis ők kicsit szétszórtabbak, mint a kilencedikesek – mondta Norbi. – A kilencedikesek inkább a nehéz korosztály, ugyanis ők már szabadabban élik a dolgokat. A kicsik nagyon aranyosak, kedvesek és tisztelettudóak, illetve hallgatnak a szép szóra.

Szerdán a fakultatív csoportok nem csak a szaktanáraikkal ismerkednek meg, hanem egy kicsit a várossal is. Egy akadályverseny keretén belül az iskolát és azon környékét fedezhetik fel. A napot bográcsozás és a gólyaeskü zárja.