Makó Sport Színes Térség

Négy megyéből jöttek a makói lovasversenyre

Fesztivál Lovasversenyt szervezett a Makói Lovas Egyesület a hétvégén. A vasárnapi rendezvényre négy megyéből érkeztek versenyzők. 

Gajáta Fanni – Makó

Több mint 10 évvel ezelőtt rendezték meg az első lovasversenyt Makón, akkor a Hagymafesztivál kísérő rendezvényeként jelent meg. Azonban, az elmúlt években kinőtte magát a rendezvény: immáron kétnapossá bővült a verseny, így az első nap a díjugratásé a főszerep, míg a vasárnap a fogatversenyé.

– Még soha nem volt annyi starterünk, mint szombaton. Összesen 150 nevezőnk volt. Sokan jöttek, főleg Csongrád és Békés megyéből – tudtuk meg Góg Csabától, a Makói Lovas Egyesület elnökétől és a szombati nap versenyigazgatójától. Vasárnap is rengetegen jelentkeztek a fogathajtó versenyre, összesen 4 megyéből érkeztek versenyzők. Sokan visszatérőként érkeznek a vásártéri lovas pályára.

Ifjabb Csávás József is rendszeres versenyzője a makói futamnak. A hazai pályán szereti megmérettetni magát. Mint elmondta, beleszületett és belenevelkedett a lótartásba, ugyanis a családjának mindig voltak lovai, apai nagyszülei is foglalkoztak velük.

– Nagyon szeretem őket. Mindkét ló nálunk született, az egyik 10, a másik 12 éves. Félvér kancaák – árulta el József. A sok munkája miatt ritkán jár versenyezni, de ha eljut, szabadidős kategóriában indul. – Hetente szoktam lovagolni. Egyikük jobban tűri, a másikat sokat kell járatni, hogy engedje.

DSC_0350

Az apátfalvi Varga László is rendszeres résztvevője a lovasversenyeknek. A fiatal versenyzőnek az egyik célja az országos fogathajtó döntőbe való jutás. Ahogy ő mondta, ez a mai nap dől el. Emellett meg szeretné dönteni a tavalyi második eredményét egy téli versenyen.

– Nagyon sokáig lovagoltam, díjugratásban, de a fogathajtás egy összetettebb verseny és ez jobban tetszik. Itt két ló van, plusz a hintó és egy segédhajtóval is összedolgozhatunk – mondta az apátfalvi résztvevő. – 4 éves koromban kezdtem el lovagolni pont itt, Forrai Pista bácsinál. Jó ide visszatérni, ugyanis innen indultak a gyökerek.

Czirbus Gábor alpolgármester nyitotta meg a Fesztivál Lovasverseny második napját. Köszöntőjében kiemelte, egykor Makón is nagy hagyománya volt a lótartásnak, azonban jelenleg ez háttérbe szorult. Örül, hogy a városnak van egy olyan egyesülete, aki igyekszik a nemes hagyományt fenntartja és remek rendezvényeket szervez.

A Makói Lovas Egyesület elnöke elárulta, várhatóan a megyei díjugrató döntőnek adhat helyszínt a makói lovarda.