Makó Színes Térség

Kanadai olvasója is van a Marosvidéknek

A Marosvidék folyóiratnak nem csak jubileumi kiadványa jelent meg, hanem ma kiállítás is nyílt az elmúlt 15 év legjobb pillanataival. A képeket a baráti társaság tagjai készítették, Makó és környékről, illetve a határon túlról.

Gajáta Fanni – Makó

Idén jelent meg a Marosvidék folyóirat azon száma, amely az elmúlt 15 évet foglalja össze. A kiadványt Mátó Erzsébet nyugalmazott könyvtárigazgató állította össze.

– Körülbelül 1959-60-ban jelent meg az első Marosvidék, majd egy év után beolvadt a Tiszatáj című folyóiratba. A millennium év tiszteletére mi felújítottuk és kicsit átalakítottuk – fogalmazott Szilágyi Sándorné Rózsika, a Marosvidék Baráti Társaság elnöke. – Az egykori magazin verseket, novellákat tartalmazott, mi egy kicsit szélesítettük a repertoárt: 80 oldallá nőtt a 30-ból. Azon kívül néprajzi, helytörténeti írásokkal bővültek a fejezetek. Alkalmazkodtunk a mai kor olvasóihoz.

DSC_0358

A baráti társaság jelenleg 105 tagú, Makó és térségéből, illetve határon túlról is vannak olvasói. A legtávolabbi érdeklődő Kanadában él, ahonnan gyakran novellákat és képeket is kapnak a makóiak. A tagok közt Kádár József önkormányzati képviselő is megtalálható.

– A feleségemmel együtt tagok vagyunk, már több mint 5 éve. Nagyon jól érezzük magunkat a társaságban, sok eseményen részt vettünk már – mondta a képviselő.

Galéria:

navigate_before
navigate_next

A Marosvidék Társaság Kör elnöke a jubileumi kiadvány olvasáskor gondolta el, hogy a benne lévő képekből akár egy kiállítás is nyílhatna. Ezeket a fotókat a Hagymaház Galériájában állították ki. Rózsika elmondta, az értékek feltárása és megmutatása, illetve a rendezvények bemutatása a célja a képi tárlatnak.