Blog

Szelfiőrület a közösségi oldalakon

A szelfi egyre elterjedtebb világszerte a közösségi oldalakon. Pozitív és negatív véleményekkel is felruházzák, egy biztos, hogy nagyon szeretjük.

A szelfi egy helyzetjelentés rólunk, mely legtöbbször azt sugározza, hogy jól érezzük magunkat, hihetetlenül boldogok vagyunk a bőrünkben. Az ismerősök, követők egy részletet látnak abból, ami éppen történik velünk. Kávézunk, sütizünk, új a frizuránk, nyaralunk, lubickolunk, napozunk vagy éppen a barátainkkal bulizunk egy fesztiválon, szórakozóhelyen. Alig várjuk, hogy minél többen kattintsanak a tetszik ikonra, elcsodálkozzanak rajtunk, szívet küldjenek, valamint dicsérő hozzászólást írjanak fotóinkhoz.

A megosztott önarckép viszont néha csak látszat és csal a valóságot illetően. Mindegyikőnk vidám, jókedvű és elégedett önmagával és az életével. Folyamatosan szórakozunk, felhőtlenül boldogok vagyunk, tökéletesen nézünk ki. Nem szomorkodunk, sírunk, sosem fáradunk el, minden a legjobb úton halad és a legnagyobb rendjében megy a napjainkban. Szép a frizuránk, a legújabb trendet követjük, hibátlan a sminkünk, energikusak és üdék vagyunk. Minden ruha, ékszer tökéletesen áll rajtunk, nem kócolódik a hajunk, makulátlan arcunk, kifogástalan az alkatunk. A nők csinosak, gyönyörűek, tekintetük sugárzó, ártatlan, néha vakító fehér fogakkal mosolyognak a nagyvilág felé. Csücsörítenek, puszit küldenek vagy a napszemüvegjük mögül pillantanak a kamerába. A férfiak zselézett, hátrafésült hajjal, esetleg a szemükbe lógó tincsekkel ejtik rabul a lányok szemeit. Konditeremben pózolnak, feszül az izom rajtuk, eszméletlen az alakjuk, ezért számos nő megbolondul értük.

Bár egyszerűen hangzik, hogy nyomok egy szelfit, mégsem készül el olyan gyorsan. Igazából előfordul, hogy percekig helyezkedünk, keressük a megfelelő helyet, pozíciót a „repül a kismadár” előtt. Esetleg a barátok vagy a kívülállók közül valaki beleszól. Kicsit feláll a hajunk, kilátszik a blúzunk a kabát mögül, picit ferdén áll a táskánk, elmosódott a sminkünk vagy elég nyúzott képet vágunk. Klikk és készül az első fotó, a frizura jó, de a mosoly még hiányzik. A második kép után ismét eszünkbe jut valami, még egy divatos szemüveg jól jönne és a bűvös kör folytatódik.

A hátránya, hogy a valódi élményektől megfoszt. Számos helyzetben azt lessük, mikor készülhet egy újabb szelfisorozat. Ha nem sikerül a fotó, nem éri el a várt hatást, akkor már nem is érezzük jól magunkat. Töröljük őket majd újakat készítünk.

Talán azért szeretünk szelfizni, mert kreatívak lehetünk, megvalósíthatjuk a bennünk rejlő ötleteinket, igyekszünk a szürke hétköznapjainkat színesebbé varázsolni. Úgy készítjük a fotót, hogy az látszódjon a képen, amit szeretünk, tetszik, amivel elégedettek vagyunk, örömöt okoz. Esetleg egy pillanatra álmainkat, vágyainkat oszthatjuk meg másokkal.