Makó

680 milliós hibát vétett 3 év alatt az előző városvezetés

A testület határozatban ítélte el az előző polgármester és volt jegyző, az ÁSZ vizsgálatában megállapított hanyag, hozzá nem értő munkáját.

Korom András – Makó

Homályból-homályba botorkált az előző városvezetés a város pénzügyeiben, nem volt tisztában a bevételekkel és a kiadásokkal, s csak azért kerülte el a város a csődöt, mely az önkormányzati adósságállományt 2014-ben a kormány konszolidálta – hangzott el képviselő-testület mai rendkívüli ülésén melyen a makói önkormányzat 2011-14 közötti ÁSZ általi átvilágítását tárgyalta. Farkas Éva Erzsébet polgármester elégtelenre minősítette az előző városvezetés munkáját.

Az ülés elején Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző foglalta össze a jelentést: mely megállapította, 2011-14 között a költségvetési tervezés és beszámolás, illetve a pénzügyi tervezés nem volt megfelelő. 2013-ban az ÁSZ 2007-2011-es időszakot is vizsgálta, s már akkor is feltárta, hogy a vagyonleltár és a földhivatali nyilvántartás nincs összhangban, az utóellenőrzés során megállapította, hogy ezt azóta se javították. Jegyző elmondta, kik a felelősök a vagyonkataszterrel kapcsolatban. Volt, aki csak ezzel kellett volna foglalkoznia. A társasházak lakógyűléseire nem jártak ki a polgármesteri hivatalból, így azokon olyan bérleti díjakat állapítottak meg, melyek megegyeztek a többi lakóéval. A vagyonkataszter most már majdnem naprakész.

DSC_0441

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, az ÁSZ 77 oldalban összegezte a hibákat. – Felháborító, hogy a 2011-14 között ennyi hibát halmoztak fel. A kampányban ígéretet tettünk, hogy átvizsgáltatjuk az önkormányzat és cégei átvilágítást. Még ha ez sokaknak nem is tetszik. Szeretnénk tisztában lenni az átvett helyzettel – mondta. Hozzátette: a Városgazdasági Nkft-nél a NAV nyomozócsoportja foglalt le iratokat, hűtlen kezelés gyanúja miatt. Víziközmű ügyben is tart a nyomozás. A Makó és Térsége Szennyvízcsatornázási társulás átvilágítása is megkezdődött.

– Az ÁSZ jelentésében nagyon sok szabálytalanságra utaló megállapítás van. Bennem az merült föl, hogy az előző városvezetés – bármennyire is nehéz elfogadni – nem volt tisztában a bevételekkel és a kiadásokkal. Az ÁSZ megállapította, hogy az előző városvezetés nem tájékoztatta a testületet és a lakosságot, hogy a város csődbe ment volna, ha nem részesül az adósságkonszolidációban. A város a több mint 5 milliárdos állami konszolidációval kerülte el azt. Több mint 668 millió forint a 3 év hibája, bele sem merek gondolni, hogy a több mint 20 év alatt mekkora lehetett ez az összeg. A zavaros bevételi, kiadási helyzet sok mindenre adhatott lehetőséget az előző városvezetés számára, milyen mutyizásra adhatott lehetőséget a volt városvezetésnek – fogalmazott.

Tizenöt olyan rendelet és szabályzat volt, mely nem felelt meg a törvényeknek. Az önkormányzat vezetése, irányítása elégtelen osztályzatot érdemelt ki ebben a 3 évben.

Hadik György (Fidesz-KDNP) közölte: megdöbbentette az ÁSZ jelentés. Úgy látta, hogy hihetetlen hibákat követtek el, jogszabálysértő, felelőtlen, nemtörődöm gazdálkodást folytattak. – A megtévesztő adtok miatt hihetetlen katyvasz alakult ki. Augiász istállója volt. Nagyobb bevételeket terveztek, mint ami valóban befolyt. A semmit költötték el, ezért 2013-ban 30 százalékkal emelték a kommunális és az építményadó. Hozzátette: Az önkormányzatnak részvényei voltak, 25 millió szerepelt a könyvelésben, de azok értéktelenek voltak. Az ingatlannyilvántartásban szerepeltek olyanok, melyeket már eladtak de nem szerepeltek azok, melyeket a városnak felajánlottak. A tartozásokról sem volt megbízható nyilvántartás.

DSC_0450

– Megfáradt öreg ember képe alakult ki bennem a volt városvezetőről, akinek sem ereje, se kedve nem volt arra, hogy a törvényeket betartassa. – fogalmazott a pénzügyi, ügyrendi bizottság elnöke.

Sánta Sándor még ellenzéki képviselőként azt tapasztalta, hogy nem volt kompromisszum a testületben elmúlt négy évben. – A költségvetést sosem szavaztam meg, mert nem volt benne Honvéd és a rendelőfelújítás és az azért nem volt benne, mert nem szavaztam meg a költségvetést.

DSC_0452

Az ÁSZ jelentés legfőbb megállapítása, hogy kárt okoztak a városnak. Az előző ciklusban úgy éreztük, homályból-homályba megyünk. A hatalomgyakorlás egyik eszköze volt a titkolódzás – mondta.

Weszelyné Végsheő Henrietta szerint az is nagy probléma volt, hogy az előző városvezetés nem akarta, hogy a testület, illetve a makóiak lássák, mekkora a város vagyona. Szerinte igazi királyságként működött a város, vagyis az volt, amit a vezetője akart. Toldi János is felhívta a figyelmet arra, hogy a hiányt adóemelésekkel próbálta kompenzálni a város. Kovács Sándor megerősítette: azt sem tudták, kinek mennyi a bérleti díja, ki mennyi közműszámlával tartozik. Az ellenzék azt kapta meg, hogy nem értetek hozzá, nem kötik az orrukra. Az előző városvezetés amikor már úgy gondolta mindent tud, mindent megengedett magának. Buzás Péter a hanyag gazdálkodás árát a makóiakkal fizette meg adóemelés formájában, a várost a csődből a kormány húzta ki – fogalmazott

Czirbus Gábor alpolgármestert megdöbbentette, hogy a volt városvezetés az ellenzékét vagyongazdálkodási ügyben hogyan kezelte. Elmondta 50 milliós távhő ügy miatt foglalt a NAV iratokat a Városgazdálkodási Nkft-nél. Az alpolgármester szerint a hanyag ingatlangazdálkodás arculcsapása volt mindazoknak, akik adót fizetnek.

DSC_0453

Marosvári Attila (PSZM) volt alpolgármester elmondta: soha ennyi ÁSZ vizsgálat nem folyt még önkormányzatnál, mint Makón. – Eddig öt volt, de úgy hallom lesz egy hatodik is. A makói problémák sem mennyiségben sem minőségben nem kirívóbbak, mint amit más településeknél találtak volna. A jelentés célja, javítsák ki a hibákat. Nem biztos, hogy a kisebb-nagyobb hibák miatt olyan következtetéseket kell levonni, mint ami itt elhangzott. Az adott időszakban sokszor követhetetlenek voltak az jogszabály változások, számos nagyberuházás zajlott a városban és csökkent a hivatal létszáma. A hiányosságok nem szándékosságra vezethetők vissza. Az anyagból kiderült egyetlen pillanatig sem volt kétséges a város fizetésképtelensége. Bizonyos számlákat nem a város, hanem az Államkincstár fizetett ki, ez csúszott 60, illetve 90 napon túlra. Az intézményátalakítással 481,5 milliót úgy vett el az állam a várostól 2011-ben – sorolta.

DSC_0454

Farkas Éva Erzsébet erre reagálva hangsúlyozta, hogy nem kell elmaszatolni az ÁSZ elmarasztalásait. Csak a jegyző hatáskörében 15 szabálytalanság volt.

Weszelyné Végsheő Henriett szerint nem azért kell becsülettel gazdálkodni, mert azt ellenőrizni fogják. – Lakbérben 80 milliós kinnlévőség volt, de csak 30 ezret költöttek, ez mutatja, hogy a város nem volt jó gazda. Sánta Sándor az állami forráselvonásra azzal reagált: – átadtuk a feladatokat, s ennek a forrását is leadtuk.

Török Miklós (DK) elmondta, két év alatt az a benyomása alakult ki, hogy az önkormányzatiság egy aknamező. – Információm szerint a vádak egy rész igaztalan. Úgy tudom, önök 1 milliárd forint lekötött betéttel, nem üres kasszával vették át a várost – tette hozzá.

Farkas Éva Erzsébet a képviselőnek adott viszontválaszában közölte: úgy tűnik, az a magyar kormány törvényi rendelkezését kérdőjelezi meg. – Most a város gazdálkodását vitatjuk meg. Az ÁSZ ezt elmarasztalta. 2011-14 között a város nem szabályszerűen gazdálkodott. Mind a tájékoztatás, mind a kommunikáció elferdített volt az adott időszakban. A makóiak becsapása, megtévesztése történt. Az új városvezetés másfél éve igyekszik rendet tenni. Üzenem minden makóiaknak az elmúlt időszakban jogszabályok szerint irányítottam képviselő-társaimmal a város, s így is fogunk tenni. A szennyvízberuházást egy független cég világítja át – hangsúlyozta a polgármester.

Hadik György a pénzügyi és ügyrendi bizottság javaslatát közölte, miszerint: a testületnek határozatban kell elítélnie az előző polgármester és a volt jegyző az ÁSZ vizsgálatában megállapított hanyag, hozzá nem értő munkáját. A testület ez 7 igen, 1 nem 2 tartózkodással elfogadta, illetve elfogadták az ÁSZ vizsgálattal kapcsolatos intézkedési tervet is.