Belföld Hírek

12 milliárdba került a határzár építése

Az államadósság csökkentésére fordítják az állami földeladásokból származó 270 milliárd forint bevételt. Szeptembertől 14 központi hivatal szűnik meg. Jön az e-számla és a kormány számít a kvótanépszavazáson az emberek támogatására, megakadályozandó a kötelező betelepítést – közölte Lázár János a mai kormányinfón. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH- összefoglaló

Jövő nyárra a Magyar Államkincstár lehet az egyedüli központi kifizetőhely, azaz az állampolgárok minden állami támogatást, juttatást innen kaphatnak – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta, hogy négy állami, titkosszolgálati szerv is ellenőrzi – 30 napon belül – a letelepedési kötvényt vásárolni szándékozó személyeket. Eddig több mint 300 milliárd forintnyi kötvényt adtak el, de még senkinél sem merült fel nemzetbiztonsági kockázat.

A tavalyi határzárépítés költségeinek összesítése megtörtént: a dél határon több mint 12 milliárd forintba került ez a munka, bár még nem minden tételt számoltak össze

A kormány gratulál a Rióból hazatért olimpikonoknak, és a jövő héten részletesebben is értékeli a 16 kiemelt sportág helyzetét, azok működési feltételeit, támogatási igényeit. A 2024-es magyar olimpiarendezési lehetőségeket a miniszterelnök jónak értékelte. Lázár szerint a kormány a sportról nemzeti ügyként gondolkodik, ez nem pártpolitikai kérdés.

A stratégiai kabinet módosította a vidékfejlesztési programot, hogy gyorsabban lehessen lehívni uniós támogatásokat. Szeptember elsejével 14 központi hivatal szűnik meg, és két további lépésben 17 ezer alkalmazottat érint ez az átalakítás, ami mintegy 20 százalékos létszámleépítést jelent.

kormányinfo

A börtönépítési programban 5 ezer új férőhely épül. Jelenleg 17-18 ezren vannak büntetés-végrehajtási intézményben, így ennyivel kevesebben azok száma, akik bűnt követhetnek el – mondta meg Lázár János, aki szerint a rendőrség kiváló munkát végzett az elmúlt években. A kormány jóváhagyta az e-számla bevezetésének lehetőségét, ami a NAV-hoz bekötött pénztárgépek mellett Lázár szerint a gazdaság kifehérítésének egyik fontos eszköze lehet. A kormány döntött arról, hogy a földárverésből származó 270 milliárdos bevételt az államadósság csökkentésére fordítják.

Lázár elmondta: az Európai Bizottság bürokratái nyolc döntést hoztak annak érdekében, hogy kötelező széttelepítés történjen Európában. Szerinte ezt a döntést meg kell változtatni. A kormány azonban önmagában ezt nem tudja elérni, van szükség az emberek felhatalmazására, támogatására az október 2-i kvótanépszavazáson. Történelmi jelentőségű és súlyú az októberi kvótareferendum, és remélhetőleg a választók világos, egyértelmű döntést hoznak, amely megerősíti a kormányt politikai küzdelmében az Európai Bizottsággal – mondta.

37 ezer rendőr dolgozik jelenleg, az ő számukat emeli meg a kormány 3 ezerrel – ősszel kezdődik a határvadászok kiképzése. A déli határon az élőerős védelem és a nyolc kilométeres biztonsági zóna működik, ennek is köszönhető, hogy naponta mintegy száz illegális bevándorlót kísérnek vissza a kerítés túloldalára, a belépési pontokhoz.

A pedagógusok fizetése 3,5 százalékkal emelkedik az életpályamodell részeként, ami mintegy 30 milliárdjába kerül a költségvetésnek, az idei tanévkezdés pedig kisebb terhet ró a családokra, mint korábban. Lázár János szerint ez részen az ingyenes étkeztetésnek, illetve az ingyenes tankönyvcsomagoknak is köszönhető.