Makó

Ilda festészete a lélek szigete

Fodor Ilda idén ismét részt vett a Natura Marosmenti Művésztelepen. A makói születésű alkotótól a művészet elválaszthatatlan.

 Albert Barbara – Makó

Fodor Ildát már kiskorában is érdekelte a képzőművészet. A szegedi Tömörkény István Gimnázium után a Magyar Iparművészeti Egyetemen tanult. Eredetileg makói, de a sors más vidékekre vitte. Jelenleg Baján él és művészeti tantárgyakat oktat egy középiskolában.

12919706_972296369472235_1364360432696645003_n

A Caffart Nemzetközi Művésztelepen

– Azt tanítok, amit szeretek csinálni az életben. Gyakorlatilag a művészet nekem egyfajta filozófiai, lét- és életforma, valamint gondolkodásmód. Az ember próbálja ehhez tartani magát az életben, hogy megújuljon, az alkotásokon keresztül találjon utat más emberek felé. A művészet elválaszthatatlan tőlünk. Szerintem a képzőművészet, irodalom, zene valamilyen formában összekapcsolódnak egymással – árulta el az alkotó.

A makói születésű művész eredetileg kerámia-porcelán szakon végezte tanulmányait Budapesten, leginkább a plasztika és a szobrászat ágát képviseli. A művészet alapja a rajztudás és minden ebből nő ki legyen akár kerámia, festészet vagy grafika.

DSC01262

– Az idei makói művésztelep témája a sziget volt, de az értelmezése egyéni. Úgy gondolom, hogy minden ember egy önálló sziget. Filozófiai értelemben elvonatkoztattam, mely adott egyfajta szabadságot. Én a festészetnek a gesztus vagy akciófestészet stílusirányzatán belül dolgoztam és elkalandoztam egy kicsit a kollázs technika felé is. Az itt töltött három hét nemcsak az alkotásról, hanem egy bizonyos feltöltődésről szólt. Csomó minden, ami megfogalmazódott bennem a későbbiekben igyekszem megvalósítani – számolt be Fodor Ilda.

A hivatásos művésznek az utolsó 30 évben számos tárlata jelent meg. Állandó résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak, néha a Szegedi Nyári Tárlaton is megtekinthetik az érdeklődők az alkotásait. Minden évben eljön a makói művésztelepre. Tagja a Nagy István Művészeti Egyesületnek, nemrég egy önálló kiállítása is nyílt, sőt szeptemberben Baján egy csoportos tárlaton csodálhatják meg festészetének gyümölcseit.

DSC01263

– Évek óta nagyon drámai erővel fest, lírai hatást keltenek alkotásai, mély tartalmakat hordoznak. Gyönyörűen képviseli a gondolatokat, irodalmi vonatkozásokkal felruházva, tehát egész munkássága valahol a lélek szigete – mondta Fodor Ildáról Feledy Balázs művészeti író.